Israëlische medicijn ontwikkelaar Can Fite gaat klinische studie beginnen met anti corona medicijn

Foto Can Fit

De Israëlische medicijnontwikkelaar Can Fite BioPharma Ltd. heeft goedkeuring gekregen van de Institutional Review Board (IRB) van het Rabin Medical Center in Haifa om een klinische studie te starten van zijn medicijn Piclidenoson voor de behandeling van matige tot -ernstige symptomen bij het coronavirus (Covid-19) geïnfecteerde patiënten. Piclidenoson wordt momenteel ontwikkeld voor de behandeling van auto-immuunontstekingsziekten.

Dr. Pnina Fishman, CEO van Can-Fite, zei: “Piclidenosons antivirale, ontstekingsremmende en antireumatische eigenschappen in combinatie met het uitstekende veiligheidsprofiel maken het een sterke kandidaat voor de mogelijke behandeling van het coronavirus. We zijn erg verheugd om samen te werken met Dr. Diker en zijn dankbaar voor de snelle reactie van de IRB van het Rabin Medisch Centrum, waardoor we patiënten zonder vertraging kunnen behandelen. “

Op 23 maart 2020 kondigde Can-Fite aan dat het Piclidenoson had ingediend voor een Covid-19 ‘compassionate use-programma’ bij de IRB in het Rabin Medical Center. Na beoordeling adviseerde de IRB dat Can-Fite door zou gaan naar een volledig klinisch onderzoek. Can-Fite heeft het studieprotocol ingediend, dat is goedgekeurd door de IRB. De inschrijving en dosering van de patiënt begint onmiddellijk.

De pilotstudie is een gerandomiseerde, open-label, 2-armige studie van Piclidenoson plus standaard ondersteunende zorg, vergeleken met standaard ondersteunende zorg alleen, bij 40 gehospitaliseerde Covid-19-geïnfecteerde patiënten met matige tot ernstige symptomatische ziekte. Patiënten worden gerandomiseerd in een verhouding van 1: 1 tot een van de proefarmen en gedurende maximaal 4 weken behandeld. De belangrijkste maatstaven voor werkzaamheid zijn onder meer de tijd tot het verdwijnen van virale uitscheiding, de tijd tot het oplossen van klinische symptomen, het meten van de ademhalingsfunctie, de behoefte aan beademingsondersteuning en de algehele mortaliteit. Standaard veiligheidsparameters worden ook gemeten. Dr. Dror Diker, MD, hoofd van interne geneeskunde D bij het Rabin Medical Center, is de hoofdonderzoeker van de studie.

Advertentie (4)