Israëlisch AI diagnosesysteem helpt autoriteiten de verspreiding van het virus te volgen

Screening op afstand. Foto Diagnostic Robotics

Israëlische gezondheidsfunctionarissen gebruiken een digitaal platform voor risicobeoordeling en -controle ontwikkeld door de in Netanya gevestigde startup Diagnostic Robotics. Onder andere Nederland is in het systeem geïnteresseerd.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zet sinds maart het platform van Diagnostic Robotics in voor screening op afstand. De klinische symptomen en de onderliggende gezondheidsstatus van een patiënt worden geanalyseerd waardoor er een persoonlijk risicoprofiel voor COVID-19 wordt gegenereerd.

Dit gebeurt via een anonieme vragenlijst die per sms wordt verzonden en elke dag moet worden beantwoord. De vragenlijst bewaakt de symptomen en minimaliseert ook het directe contact met medische teams om de druk voor de zorgverleners te verlichten.

De resultaten worden weergegeven op een epidemiologische hitte map voor voortdurende beoordeling. Hierdoor krijgen gezondheidsfunctionarissen te zien waar het nodig is om snel in te grijpen, voordat gemeenschappen en gezondheidsvoorzieningen overstelpt raken.

De startup is in 2017 opgericht door Jonathan Amir, die optreedt als CEO, AI-expert Dr. Kira Radinsky, de voormalige directeur van data science en Israëls hoofdwetenschapper voor eBay, zij fungeert als voorzitter en CTO. De derde oprichter is professor Moshe Shoham, een van de oprichters van Het Israëlische bedrijf Mazor Robotics.

Het trio was van plan een AI-diagnosesysteem te ontwikkelen om artsen, zorgverleners en verzekeraars te helpen met patiëntnavigatie en verbeterde risicovoorspellingsmogelijkheden voor klinische besluitvorming. Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door het medische technologiebedrijf Medtronic.

In de afgelopen week is het systeem van Diagnostic Robotics geïntegreerd in alle Israëlische HMO’s, bij Magen David Adom en andere Israëlische spoedeisende hulpdiensten, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

De vragenlijst van Diagnostics Robotics verzamelt symptomatische gegevens en maakt beoordeling en monitoring op afstand mogelijk. In Israël is de app in vier talen beschikbaar: Engels, Hebreeuws, Russisch en Arabisch.

Aan de kant van de provider bestaat het systeem uiteen ​​dashboard met alle relevante veranderingen in de klinische status en een warmtekaart waar de verspreiding van coronavirus gevallen wordt weergegeven.

Warmtekaart . Screenshot Diagnostic Robotics

De gegevens worden vervolgens door het ministerie van Volksgezondheid gebruikt om richtlijnen op te stellen en beperkende bevelen uit te vaardigen.

Het systeem onderzocht de afgelopen weken bestaande gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, samen met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (zoals bevolkingsdichtheid) en openbare informatie over de algemene verblijfplaats van de bevolking om te voorspellen in welke gebieden het aantal coronavirus patiënten zal toenemen.

Het model houdt ook rekening met gegevens van naburige steden. Volgens de AI-expert van het bedrijf Dr. Radinsky was het systeem samen met alle aanvullende informatie in staat een stijging van het aantal coronavirus gevallen te voorspellen in Ashkelon, Tiberias en Migdal HaEmek

Diagnostic Robotics bouwt nu ook modellen die moeten voorspellen welke steden uit de lockdown kunnen komen.

De oplossing wordt internationaal gratis aangeboden aan landen die worstelen met de pandemie. Volgens een verklaring van het bedrijf eind vorige maand hebben onder meer de VS, Italië, Brazilië, Oostenrijk en Nederland interesse getoond.

Advertentie (4)