Notities van een thuisblijver (8) – Column van Rob Fransman

In de zevende week van onze intelligente lockdown blijken nertsen ineens ook het virus te hebben. Huh nertsen? Ik heb zo’n beest nog nooit gezien, wist niet eens hoe het geschreven wordt. Nerzen dacht ik, op zijn Duits. Dat komt omdat ik bij het woord nerts onmiddellijk moest denken aan de film “ik bedek mijn Schmerz met mijn Nerts” van Ewald Weis en Renée Sanders. Die film is ruim 20 jaar oud en de met een Duits accent sprekende dametjes uit de Beethovenstraat buurt die erin worden beschreven leven al lang niet meer.

Ik woon mijn hele leven in dezelfde buurt en kende de dames wel. Ja ze waren lastig, soms tenenkrommend lastig, maar mochten ze alsjeblieft? We kwamen bij dezelfde winkels en sommigen voldeden aan het cliché van het halve onsje pekelvlees bij de slager. Maar lang niet altijd hoor, het waren graag geziene klanten bij de winkeliers. Of ze hun nertsmantel nog droegen toen de film werd gemaakt, betwijfel ik. Er was in die tijd een enorme tegenstand tegen het dragen van bont, actievoerders en vooral actievoersters spoten leuzen op iedereen die een bontjas droeg. Woedend werd ik daar indertijd om maar achteraf geef ik de bonthaters gelijk. Waarom moet je zo nodig in een dierenhuid lopen? Bont is inderdaad voor dieren.

Screenshot YouTube

Daar denken de Brabantse boeren anders over. De nertsenfokkerij is verboden maar bestaande fokkerijen mogen nog tot 2024 doorgaan met hun handel. Vorig jaar waren er nog zo’n 130 fokkerijen actief met in totaal 4 tot 5 miljoen van die dieren. . Als die allemaal vanwege het virus geruimd moeten worden zou dat niet erg zijn. Zielig voor de diertjes? Niet echt, nu of straks, doodgemaakt worden ze toch. De gegevens heb ik van animalrights.nl. Niet direct mijn club, ik heb het niet zo op wat voor soort activisten ook want club die ‘rights’ in hun naam hebben hechten vooral aan hun eigen belang en totaal niet aan de “rights’ van andersdenkenden. Maar toch, voor die dierenfokkers kan ik ook geen greintje sympathie opbrengen. Zielig voor de nertsboeren? Helemaal niet, die kunnen ook varkens of geiten gaan fokken. Oh wacht…

Enfin, het zal wel loslopen met die nertsen (moet je ook weer niet letterlijk nemen) en er is ook goed nieuws. De dagelijkse cijfers die over ons worden uitgestrooid worden steeds iets bemoedigender. Iedere dag overlijden er wat minder mensen aan Corona en komen er minder mensen op de intensive care. Steeds meer winkels gaan open. Sellie en ik komen er niet maar ik begrijp dat er brede gangpaden getekend zijn om de mensen op afstand te houden. Hoe je ooit nog prettig een kledingstuk gaat proberen is me een raadsel. Dat mooie jasje blijkt toch wat minder leuk als iemand het al eerder gepast heeft. Misschien betekent de crisis het einde van de H en M’s van deze wereld. De vraag is hoe erg dat zijn zal, we hebben toch allemaal kleren genoeg. Dan komen de echte kleermakers en naaisters weer terug die je persoonlijk de maat nemen. Dat zou een sof voor de derde wereld zijn waar al die goedkope kleren worden gemaakt. Maar ook een verdienmodel voor de ouderwetse maakindustrie. Ieder nadeel…