Joodse school in Dortmund weer geopend

Dit gebouw zal een joodse dagschool in Dortmund, Duitsland huisvesten, de eerste joodse school in de stad sinds de nazi’s de laatste 80 jaar geleden sloten. (Met dank aan Ohr Torah Stone)

Aan de vooravond van de Holocaustherdenkings dag kreeg een joodse dagschool in Dortmund die 80 jaar geleden door de nazi’s werd gesloten, het startsein om maandag weer te beginnen.

De school was de laatste Joodse instelling in de stad die door de nazi’s werd gesloten.

Volgens Rabbijn Baruch Babaev is het feit dat de school is heropend “een duidelijk teken van de terugkeer van ons volk naar een gemeenschap waarvan de nazi’s dachten dat ze ze voor altijd hadden vernietigd.”

Er leven tegenwoordig ongeveer 3.000 joden in Dortmund – vergelijkbaar met het aantal joden dat daar in 1938 woonde. De stad met ongeveer 600.000 inwoners, de op twee na grootste in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, herbergt een synagoge, een mikvah en een cultureel centrum.

De rabbijn verwacht in het najaar ongeveer 100 leerlingen op de school, die momenteel de naam Jüdische Grundschule draagt. De meesten gaan momenteel naar openbare scholen en hebben, ondanks goede betrekkingen met de algemene gemeenschap, regelmatig last van aantal antisemitische aanvallen volgens Babaev.

Advertentie (4)