Uitwisseling gevangenen met Hamas komt naderbij

Oron Shaul en Hadar Goldin wiens stoffelijke overschotten door Hamas worden vastgehouden. Screenshot YouTube

De mogelijkheid van een deal met de terreurgroep Hamas om twee Israëlische gevangenen en de lichamen van twee IDF-soldaten die in de Gazastrook worden vastgehouden, te ruilen voor in Israël gevangen zittende Hamas leden, is woensdag in een stroomversnelling gekomen, nadat de hoofdonderhandelaar van de regering voor de vrijlating van de door de terreurgroep vastgehouden Israëli’s, de families op de hoogte heeft gebracht van de gesprekken over de uitwisseling van gevangenen, zo melden Hebreeuwse media in Israël.

De ontmoeting tussen hoofd onderhandelaar Yaron Blum en de families van sergeant First Class Oron Shaul en luitenant Hadar Goldin, beiden omgekomen tijdens de oorlog in Gaza in 2014, kwam nadat premier Benjamin Netanyahu vorige week de ministeriële commissie bijeenriep die verantwoordelijk was voor de terugkeer van Israëlische gevangenen om de inspanningen te bespreken om een gevangenenuitwisseling met de terreurgroep Hamas te bereiken, melde Channel 13 nieuws.

In een verklaring liet de familie Goldin doorschemeren dat er een deal aan zit te komen en zei dat het een kans was die niet mocht worden gemist.

“Er is momenteel een mogelijkheid om onze zoon Hadar, samen met Sgt. Oron Saul de burgers Avera] Mengistu en Hisham al-Sayed terug te laten keren’ zei de familie.

“Het zou nu een nationale onverantwoordelijkheid zijn om deze kans nu te missen”, voegde de verklaring er aan toe.

Hamas heeft de afgelopen weken duidelijk belangstelling getoond voor het bereiken van een deal waardoor Mengistu en al-Sayed, die vijf jaar geleden uit eigen beweging Gaza zijn binnengekomen, en de stoffelijke overschotten van Shaul en Goldin aan Israël teug te geven in ruil voor vrijlating van in Israël gevangen zittende Hamas leden.

De terreurgroep, de feitelijke heerser in de Gazatrip, heeft echter gezegd dat, wil een dergelijke deal tot stand komen, Israël eerst alle tiener-, vrouwelijke en oudere gevangenen moet vrijlaten, naast degenen die na de gevangen ruil in 2011 waarbij Gilad Shalit vrijkwam, opnieuw werden gearresteerd.

Israël hoopt naar verluidt informatie te kunnen ontvangen over de gevangenen in ruil voor het toelaten van aanvullende medische voorraden in de Gazastrook.

Vorige week bevestigden Israëlische functionarissen naar verluidt dat er in het geheim “belangrijke” gesprekken gaande waren met Hamas.

Ismail Haniyeh, die de in Gaza gevestigde groep leidt, zei eerder deze maand dat hij optimistisch was dat er een kans was om een ​​ruilovereenkomst voor gevangenen met Israël te bereiken, en dat de groep klaar was voor indirecte onderhandelingen.

“We hebben vier gevangenen en we zijn klaar voor indirecte gesprekken”, zei Haniyeh in een televisie-interview met het in Gaza gevestigde al-Araby tv-netwerk. “Ik ben optimistisch over de mogelijkheid om met de bezetting overeenstemming te bereiken om een ​​ruilovereenkomst voor gevangenen te sluiten en onze doelen te bereiken.”

De kwestie van de gevangenen vertraagde naar verluidt Israël’s toestemming om nieuw investeringsgeld naar het geblokkeerde Gaza te leiden, en Hamas werd wanhopig om een ​​deel van de blokkade op te heffen te midden van de wereldwijde pandemie en economische neergang van het coronavirus.

Sommige Israëlische defensie-instellingen zouden geloven dat een ruil van gevangenen de vaak gespannen grens in de nabije toekomst tot rust zou brengen.

Minister Yoav Gallant, een voormalig legergeneraal en lid van het veiligheidskabinet, heeft inmiddels bevestigt dat er initiële onderhandelingen zijn met de terreurgroep Hamas voor een gevangenenruil.

Gallant, zei in een radio-interview met de publieke omroep KAN,”dat de zaken sneller vooruitgaan dan ze lange tijd zijn geweest, hoewel hij in dit stadium waarschuwde voor hoge verwachtingen”.

KAN meldt ook dat ministers op de hoogte zijn van de gesprekken en citeert bronnen met kennis van zaken die zeggen dat Israël weigert een overeenkomst in twee fasen te ondertekenen en de burgers en de lichamen van de soldaten samen wil ruilen. Jeruzalem biedt in ruil dan humanitaire hulp aan de Gazastrook en de voortgang van economische projecten.

Advertentie (4)