9 Israëlische bedrijven die van afval weer nieuwe producten maken

Havie tas. Foto Havie

Duurzaamheid, milieu bewustzijn termen die in Nederland dagelijks worden gebruikt. Hier in Israël hoor je dat minder en wordt het niet zo van de daken geschreeuwd, maar ondertussen behoren Israëlische bedrijven in de voorhoede van recycling, of dat nu gaat om afvalwater of kleding en andere producten.

In Israël worden de inwoners niet dagelijks gepushed om te recyclen en minder weg te gooien, het wordt middels programma’s en artikelen in de media geadviseerd en men laat daar dan ook het belang van zien.

In Israël zijn lokale ondernemers er ook op gebrand om geweldige producten en diensten te leveren die milieu vriendelijk zijn voor onze omgeving. Hier zijn negen initiatieven die niet alleen Israël, maar de hele wereld een beetje groener maken.

IMYIM

Kimono’s van Imiyin

IMYIM is een nieuw Israëlisch merk dat zich richt op eco-mode, het creëren van mooie kleding en accessoires op een duurzame manier.

“Nadat we ons realiseerden dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën is, samen met onze wens om mode te creëren die lang meegaat, modieus en doordacht is, hebben we IMYIM gecreëerd”, zeggen Mari Pelleg en haar dochters Ilan en Maya, de ontwerpers achter de etiket.

Ze gebruiken upcycled denim, katoen en linnen op een manier die stofverspilling minimaliseert om tees, jassen, kimono’s en portemonnees te maken .

“We hebben onze ervaring uit de fast-fashion wereld samengebracht in de slow-fashion beweging en de patronen en stoffen bestudeerd die de plant en onze klanten ten goede zullen komen”, zeggen ze. “Wanneer we patronen zonder afval creëren, laten we zien dat mode tegelijkertijd doordacht en mooi kan zijn.”

HomeBiogas

De HomeBiogas-unit zet voedselresten om in aardgas. Foto HomeBiogas

HomeBiogas verandert afval letterlijk in edelstenen en is een systeem dat voedselresten omzet in aardgas om te koken en in tuinmest .

Het is vrij eenvoudig te gebruiken: voer etensresten eenvoudigweg af in een bak waar bacteriën ze verteren en omzetten in biogas dat vervolgens naar de kookplaat wordt geleid. Naast het hergebruik van huishoudelijk afval, vermindert het systeem ook de noodzaak om verspilling van gas en schadelijke mest te gebruiken.

Clariter

Screenshot YouTube Clariter

Clariter is een Israëlisch bedrijf dat wereldwijd actief en een chemische recyclingtechnologie heeft ontwikkeld om de levensduur van plastic te beëindigen.

De technologie kan meer dan 70 procent van alle soorten plastic afval omzetten in industriële producten zoals oplosmiddelen, oliën en wassen die op hun beurt worden gebruikt als ingrediënten voor het maken van nieuwe consumentenproducten zoals autowas of schoensmeer.

Dit betekent dat het in plaats van plastic te recyclen, het opwaardeert tot plasticvrije producten die helpen de planeet van plastic afval te reinigen.

Clariter is momenteel actief in Polen en Zuid-Afrika en is van plan in de komende jaren vijf nieuwe fabrieken te bouwen, waaronder een in Israël.

Leket Israël

Een Leket opslagplaats en voedsel sorteerplek. Foto Leket

Een van de bekendste NGO’s van Israël, Leket Israel, laat zien hoe het afval van een man de schat van een ander is.

Leket, een nationale voedselbank, redt en verdeelt elk jaar vele tonnen groenten en fruit – meestal geschonken door boerderijen – aan de armen. Het redt ook voedselresten in hotels, horecazalen en militaire bases, evenals niet-bederfelijke etenswaren van fabrikanten.

Elke week wordt het voedsel dat het verzamelt, verdeeld onder ongeveer 200 non-profit organisaties die het vervolgens doorgeven aan 175.000 Israëli’s in nood.

GreenPaxx

upcycled schokabsorberende veiligheidskussens van GreenPaxx. Foto GreenPaxx

GreenPax let zowel op de planeet als op spelende jonge kinderen.

Een dochteronderneming van een bedrijf genaamd Pashut Yarok (Simply Green) dat kunstgras en schokabsorberende speeltuinoppervlakken installeert, creëert GreenPax deze “ ShockPad ” -oppervlakken met polyethyleenschuimafval uit fabrieken.

“Qua productie halen we afval van polyethyleenschuim op bij verschillende fabrieken in binnen- en buitenland”, zegt het bedrijf. “Dit afval was een grote overlast voor fabrieken vanwege het volume en het gewicht.”

Deze fabrieken verwijderden het afval door het te storten op stortplaatsen of door het te verbranden, twee oplossingen die schadelijk zijn voor het milieu. Nu ondergaat hetzelfde afval in plaats daarvan een compressie- en plakproces dat resulteert in schokabsorberende veiligheidskussens voor speeltuinen en kleuterscholen.

Havie

Een van de vele producten van Havie. Foto Havie

Jarenlang werd de Israëlische mode geassocieerd met het leger. Nu wordt echte militaire kleding geüpcycled om veel meer fantastische mode te creëren.

Havie, gerund door de broers Archie en Denis Ryabko, neemt oude legeruniformen, uitrusting en tenten en verandert ze in t -shirts, schorten, tassen en portemonnees in utilitaire stijl .

De items krijgen een nieuw leven ingeblazen, terwijl ze veel van hun vorige identiteit behouden, waarbij oud en nieuw, bedompt en cool samenkomen.

Het atelier van de broers bevindt zich in de hipsterwijk Noga in Zuid-Tel Aviv en u kunt de producten online bestellen want ze verzenden wereldwijd.

SG Tech

Bij afval van vee komt methaan en distikstofoxide vrij, twee gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. En als we bedenken hoeveel vee er op aarde is, hebben we het over veel gas.

Een oplossing hiervoor is om koeiengas om te zetten in biogas, maar er ontstaan ​​ook bijproducten zoals digestaat, afvalwater dat hoge concentraties aan voedingsstoffen en zouten bevat. Wanneer dit afvalwater in watervoerende lagen sijpelt, vervuilt het ze en veroorzaakt het verzilting van velden.

Dit is wat het Israëlische clean-tech bedrijf SG Tech aanpakt met een slimme, op algoritmen gebaseerde oplossing die boeren in staat stelt om het afval van hun vee, inclusief digestaat, goed te behandelen en tegelijkertijd energetisch zelfvoorzienend te worden.

UBQ

Geen enkel verhaal over Israël is compleet zonder enige connectie met hummus, dus hier gaan we.

Yehuda Pearl, de oprichter van het beroemde merk Sabra hummus, is ook de financier van een green-tech startup genaamd UBQ .

UBQ heeft een technologie ontwikkeld die tot 80 procent van het huishoudelijk afval kan verwerken en het kan veranderen in plasticvervangers die vervolgens worden gebruikt om alledaagse goederen te maken in verschillende industrieën .

Zo worden de materialen van UBQ nu gebruikt in plaats van gewoon plastic in sommige filialen van McDonald’s in Uruguay en worden ze ook omgezet in recyclingbakken door de Central Virginia Waste Management Authority . De mogelijkheden lijken eindeloos en hopelijk zal het gebruik van afval wereldwijd verminderen.

NUFiltration

Foto NUFiltration

Het werk van NUFiltration is zo Israëlisch als het maar kan, waarbij de medische wereld, water en ondernemerschap samenkomen en ontwikkelingslanden bereiken door afgedankte dialysefilters upcycling te maken om zuiver water te maken .

Het is bedacht door prof. Yoram Lass van de Universiteit van Tel Aviv, die zich afvroeg of medische filters die ongewenste deeltjes uit menselijk bloed kunnen verwijderen, hetzelfde kunnen doen voor water. Lass benaderde Mino Negrin, een ondernemer op het gebied van watertechnologie, en samen creëerden ze de machines voor het verzamelen, steriliseren en distribueren van hergebruikte dialysefilters.

Het is bedacht door prof. Yoram Lass van de Universiteit van Tel Aviv, die zich afvroeg of medische filters die ongewenste deeltjes uit menselijk bloed kunnen verwijderen, hetzelfde kunnen doen voor water. Lass benaderde Mino Negrin, een ondernemer op het gebied van watertechnologie, en samen creëerden ze de machines voor het verzamelen, steriliseren en distribueren van hergebruikte dialysefilters.

De filters worden nu geleverd aan landelijke gebieden over de hele wereld, waar hun eenvoudige bediening en gebruiksvriendelijke mechanisme helpen om afgelegen gemeenschappen van water te voorzien. Andere toepassingen van de filters zijn waterbehandeling voor zwembaden en zuiveringsinstallaties.