Brandstichting bij graf Esther en Mordechai in Iran

Het graf van koningin Esther en haar neef Mordechai. Foto Wikimedia commons

Een heiligdom dat door Iraanse joden wordt gezien als de rustplaats van koningin Esther en haar neef Mordechai is in brand gestoken meldt het Simon Wiesenthal Center.

De brandstichting vond plaats op 15 mei, een dag na de 72e verjaardag van Israël en werd bevestigd door het officiële Iraanse persbureau IRNA. De brandstichter zou volgens het persbureau zijn geïdentificeerd nadat hij was opgemerkt door beveiligingscamera’s. Het bericht werd kort daarop verwijderd van de IRNA website verwijderd.

Volgens het culturele erfgoed- en toerismebureau van de provincie Hamedan heeft de brand weinig schade aangericht.

Sommige elektriciteitskabels en een tapijt in een bijgebouw zijn verbrand, maar het heiligdom zelf lijkt niet door het vuur te zijn aangetast.

Raz Zimmt, een Iran-analist bij het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies van de Universiteit van Tel Aviv, heeft opgemerkt dat op recente foto’s van de buitendeur van het heiligdom twee stukken graffiti zijn te zien. Op een wordt de gedode Iraanse commandant Qassem Soleimani weergegeven met een oproep tot wraak. De andere toont de chef van de Hezbollah Hassan Nasrallah met het opschrift “De vervulde belofte”.

Het is onduidelijk de graffiti door de brandstichter is geplaatst of dat de bekladding eerder heeft plaatsgevonden.

Advertentie (4)