70% van de virus besmettingen in Israël afkomstig uit de VS, 30% uit Europa

Dr. Adi Stern . Foto Universiteit van Tel Aviv.

Volgens een nieuwe studie die maandag is gepubliceerd door de Universiteit van Tel Aviv is meer dan 70% van de coronavirus patiënten in Israël geïnfecteerd door een stam afkomstig uit de Verenigde Staten.

“Degenen die uit de VS zijn teruggekeerd, hebben transmissieketens gemaakt,” vertelde Dr. Adi Stern van de School of Molecular Cell Biology and Biotechnology aan de George S. Wise-faculteit van Life Sciences van de TAU aan The Jerusalem Post

Israël stopte met vliegreizen en eiste dat alle Israëlische reizigers die het land vanuit de VS binnenkwamen, vanaf 14 maart 14 dagen in quarantaine gingen. Vluchten uit Europa en andere delen van de wereld werden tussen 26 februari en 9 maart stopgezet.

“Er was een kloof in het beleid en door deze kloof konden mensen uit de VS terugkeren die dachten dat ze konden gaan en staan waar ze maar wilden. Op die manier werd het virus verspreid.”

De resterende bijna 30% van de infecties werd geïmporteerd uit Europa en andere landen: België (8%), Frankrijk (6%), Engeland (5%), Spanje (3%), Italië (2%), de Filipijnen (2%) , Australië (2%) en Rusland (2%).

Om tot deze conclusies te komen, brachten Stern en een team van andere onderzoekers de verspreiding van het virus in en binnen Israël in kaart door de genomische sequentie van de coronavirus-stam in Israël te decoderen.

‘Het nieuwe coronavirus wordt gekenmerkt door mutaties die in een bepaald tempo plaatsvinden’, legt Stern uit. ‘Deze mutaties hebben geen invloed op het virus maar kunnen ons wel helpen de infectieketen van land tot land te traceren. Nadat bijvoorbeeld de pandemie in Wuhan was uitgebroken, zijn er een of twee mutaties opgetreden en is een virus met een mutatie mogelijk naar Europa gemigreerd waar het aanvullende mutaties heeft opgelopen. Vandaar uit is het naar de Verenigde Staten gereisd, enzovoort.

“We kunnen deze mutaties beschouwen als een soort streepjescode die ons helpt de voortgang en transformatie van het coronavirus bij te houden terwijl het van land naar land gaat.”

De onderzoekers vergeleken de genomische sequenties van patiënten uit Israël met ongeveer 4.700 genomische sequenties van patiënten over de hele wereld

Stern merkt op dat er een duidelijke vermindering is te zien van de nieuwe besmettingen vanaf 20 maart. Dit was wanneer de afsluiting werd geïmplementeerd in Israël, wat betekent dat de maatregelen voor afstand houden werkten. De afsluiting van het land redde levens”.

Bovendien toont de studie aan dat “superverspreiders” verantwoordelijk zijn voor de meeste gevallen van het coronavirus in Israël. Ongeveer 80% van de gevallen zijn besmet door tussen 5% en 10% van de patiënten of bij “super verspreidende gebeurtenissen, zoals als grote feesten of andere sociale bijeenkomsten.”

Volgens dr. Stern heeft niet meer dan 1% van de bevolking in Israël het virus opgelopen. Maar van groepsimmuniteit is nog geen sprake.

“Deze technologie en de informatie die het verschaft, is van groot belang om het virus en de verspreiding ervan onder de bevolking te begrijpen”, zegt Stern. “In de toekomst zullen dit soort gegevens een belangrijke basis vormen voor weloverwogen beslissingen over welke instellingen moeten worden gesloten en hoe lang.”

Het sluiten van de grenzen en het houden van sociale afstand zijn twee voor de hand liggende en zeer belangrijke maatregelen die in een toekomstige piek moeten worden geïmplementeerd. “We hebben middelen ontwikkeld waarmee we het hoofd kunnen bieden aan de volgende uitbraak wanneer deze zich voordoet.”

De studie werd oorspronkelijk gepubliceerd op medRxiv.org op 17 mei. Het team van Stern werkte samen met wetenschappers van Emory University; Gertner Instituut; Sheba Medisch Centrum; het Holon Institute of Technology; Samson Assuta Ashdod Universitair Ziekenhuis; Hadassah Medical Center, Ein Kerem; Soroka Medisch Centrum; Barzilai Medisch Centrum; Baruch Padeh Medisch Centrum; en het Genome Center van het Technion Institute of Technology.