Druppels tijdens het spreken blijven tot 14 minuten in de lucht hangen en kunnen virus verspreiden

Screenshot YouTube

Uit een nieuwe studie die de afgelopen week is gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences, het officiële tijdschrift van de US National Academy of Sciences, blijkt dat spraak duizenden minidruppeltjes genereert die, in een gesloten omgeving, tot 14 minuten in de lucht kunnen blijven hangen.

Het is al langer bekend dat virussen die de luchtwegen aantasten, worden overgedragen via hoesten of niezen. Het is minder bekend dat bij normaal spreken ook duizenden druppels worden uitgestoten. Volgens de studie worden deze spraakdruppels, van met name asymptomatische dragers, steeds meer beschouwd als de meest waarschijnlijke manier van overdracht van ziekten.

De wetenschappers van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases en de University of Pennsylvania voerden een onderzoek uit waarbij ze uitbarstingen van druppels volgden die tijdens spraak werden geproduceerd. De deelnemers spraken door een open kartonnen doos en werden gevraagd om de woorden stay healthy verschillende keren te herhalen om de druppels op te sporen en te meten.

Terwijl grote druppels snel op de grond vallen, kunnen kleine druppels uitdrogen en blijven hangen als ‘druppelkernen’ in de lucht. Als gevolg hiervan gedragen ze zich als een aerosol en kunnen ze tussen de acht en veertien minuten in de lucht blijven hangen.

Deze waarnemingen bevestigen dat de kans op besmetting in besloten omgevingen erg groot is.

Bij de studie die werd uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving namen geen vrijwilligers deel die besmet waren met het COVID-19 virus betrokken.