Europese Investeringsbank leent Pluristem uit Israël € 50 miljoen voor behandeling virus

Foto Pluristem

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Israel Innovation Authority. De EIB zal via haar Duitse dochteronderneming Pluristem GmbH het Israëlische biomedische bedrijf Pluristem Therapeutics steunen met een lening van 50 miljoen euro.

Pluristem Therapeutics ontwikkelt een van placenta afgeleide celtherapie voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen zoals infecties, ontstekingen, ischemie (onvoldoende bloedtoevoer naar organen) en spierletsel. Het bedrijf zei onlangs dat zijn PLX-celtherapie mogelijk kan worden gebruikt voor de behandeling van COVID-19-patiënten met longontsteking, een behandelingsoptie die het gebruik van niet-geautoriseerde geneesmiddelen voor ernstig zieke patiënten mogelijk maakt.

Eerder deze maand werd de eerste patiënt met COVID-19-complicaties behandeld met de therapie in de VS onder het Single Patient Expanded Access Program van de FDA. De patiënt werd behandeld met PLX-celtherapie in het Holy Name Medical Center in New Jersey, een faciliteit voor acute zorg.

Pluristem behandelde eerder zeven COVID-19-patiënten in Israël met ernstige complicaties, waarvan de voorlopige resultaten volgens het bedrijf een overlevingspercentage van 100 procent laten zien . Bovendien vertoonden vier van de zeven patiënten (66 procent) ademhalings-verbeteringen en konden drie van de zeven beginnen met ademen zonder hulp van beademingsapparaten.

Na deze studies zei de CEO en president van Pluristem, Yaky Yanay, dat het bedrijf “veel vragen en verzoeken om behandeling heeft ontvangen van zorgverleners en gezinnen over de hele wereld”.

Met de EIB-financiering zal Pluristem onderzoek en ontwikkeling in de EU voortzetten, met name voor zijn platform voor regeneratieve celtherapie.

Een ondertekeningsceremonie voor de overeenkomst werd vorige week donderdag online gehouden.

Advertentie (4)