Gaan tests in Bnei Brak aantonen of Israël immuun is voor COVID-19?

Ter Illustratie. Screenshot YouTube

Israël wil volgens het Ministerie van Volksgezondheid ongeveer 3.000 mensen in Bnei Brak testen om te bepalen of ze immuniteit hebben ontwikkeld tegen het nieuwe coronavirus.

Dr. Asher Shalmon, hoofd van de afdeling Internationale Betrekkingen van het ministerie, vertelde The Jerusalem Post dat het nog steeds niet bekend is hoeveel mensen in Israël het virus hebben gehad, aangezien 80% van alle mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 asymptomatisch zijn. Bovendien is het van de geïnfecteerden nog steeds onduidelijk of ze voor de tweede keer kunnen worden geïnfecteerd.

Hij zei dat het land van plan is de eerste ronde van serologische tests te starten in de ultraorthodoxe stad omdat een hoger percentage van de bevolking daar besmet is in vergelijking met de rest van het land.

Tot op heden is bij 2.910 mensen in Bnei Brak op een bevolking van ongeveer 195.300 het virus vastgesteld, of ongeveer 1,5%.

Het lichaam maakt snel IgM-antilichamen aan voor de eerste strijd tegen infectie. IgG-antilichamen blijven langer in het lichaam, wat wijst op mogelijke immuniteit.

“Dit zal ons helpen begrijpen of de besmetting door het virus in bepaalde gemeenschappen hoger was en of blootstelling aan het virus een blijvende immuniteit veroorzaakt,” zei Shalmon, en merkte op dat de verwachting van het Ministerie van Volksgezondheid is dat immuniteit, zoals bij de meeste virussen, ontwikkeld wordt voor minstens een jaar of twee, zo niet voor het leven.

Tot nu toe heeft Israël alleen moleculaire tests uitgevoerd voor de detectie van het nieuwe coronavirus, die bepalen of het virus actief is in het lichaam van een patiënt. Deze tests hebben een vals-negatief percentage van 30%, wat betekent dat 30% waarvan met een test is vastgesteld dat ze het virus niet hebben, het wel hebben.

Shalmon zei dat Israël ongeveer een miljoen serologische tests heeft gekocht, maar nog geen protocol heeft vastgesteld voor hoe en wanneer ze moeten worden gebruikt, zelfs niet in Bnei Brak, ondanks berichten dat de tests al deze week zouden kunnen beginnen.

Volgens Ran Saar, CEO van Maccabi Health Services heeft het ministerie bepaald dat iedereen die voor consult of onderzoek bij een zorgcentrum van een ziekenfonds komt een serologische test krijgt.

Bovendien, zo zei hij, is het ministerie van plan tussen de 100 en 150 families te screenen waarbij minstens één volwassen lid besmet is geweest met coronavirus. Het is ook van plan om ongeveer 100 symptoomvrije gezinnen te testen die in hetzelfde flatgebouw wonen als een geverifieerde patiënt.

Hij voegde eraan toe dat internationale gegevens aantonen dat het aantal besmettingen 8-10 keer hoger ligt dan het aantal bekende patiënten, daarom verwacht hij dat uit de serologische tests zal blijken dat maar liefst 25.000 tot 30.000 inwoners van Bnei Brak het virus hebben.

In de afgelopen twee weken is het aantal moleculaire tests dat in Israël wordt uitgevoerd gedaald naar tussen 4.000 en 9.000 per dag, hoewel er op een gegeven moment 13.000 mensen dagelijks werden gescreend en het land de capaciteit heeft om tot 20.000 mensen per dag te testen.

Uit een evaluatie van de testpraktijken door het Knesset Coronavirus Comité bleek dat de resultaten vaak pas na vijf tot zeven dagen aan patiënten werden geleverd. Nu komen de resultaten binnen 24 uur aan.

“Drie weken geleden begon Maccabi met testen, 30% van de resultaten wordt binnen 12 uur door patiënten ontvangen en 80% binnen 24 uur”, zei hij. “Als we ons voorbereiden op de winter – als het een hectische winter wordt waarin we regelmatig griep en coronavirus zullen hebben – zullen we uiteraard veel corona-testen doen, dan zullen we veel beter werken dan we deden in maart en april.”

Shalmon merkte op dat zodra het serologische onderzoek van Bnei Brak aan de gang is, de volgende plaatsen waar het land naar verwachting wordt gescreend, woonvoorzieningen voor senioren zijn en vervolgens andere ultraorthodoxe buurten. Maar hij waarschuwde ervoor om zich nog niet te veel te concentreren op de impact van deze tests.

‘We weten nog niet waar en hoe we deze tests moeten gebruiken’, herhaalde hij. “Door deze enquête uit te voeren, kunnen we beslissen of het verstandig is om deze tests te gebruiken bij mensen die terugkeren uit het buitenland of bij essentiële werknemers. Al deze ideeën moeten worden overwogen. Maar we zijn nog maar een paar weken verwijderd van een gemeenschappelijke, praktische richtlijn voor het gebruik van serologische tests. ”