Israël is onder de landen van waaruit bezoek aan Cyprus binnenkort is toegestaan

Cyprus. Screenshot YouTube

Cyprus heeft een plan bekend gemaakt voor de gefaseerde hervatting van commerciële vluchten vanuit een select aantal landen met lage COVID-19-infectiecijfers.

Minister van Transport, Yiannis Karousos, zei dat de vluchten in twee fasen beginnen – 9 en 20 juni – vanuit twee groepen landen die zijn geselecteerd door een adviesorgaan van medische experts.

De eerste groep bestaat uit Israël, Griekenland, Malta, Bulgarije, Noorwegen, Oostenrijk, Finland, Slovenië, Hongarije, Denemarken, Duitsland, Slowakije en Litouwen.

De tweede groep bestaat uit Zwitserland, Polen, Roemenië, Kroatië, Estland en Tsjechië. De lijst sluit de twee belangrijkste toeristenmarkten van het land uit, de voormalige koloniale heerser Groot-Brittannië en Rusland.

Vanaf 9 juni moeten toeristen die uit landen van een van beide groepen aankomen, drie dagen voor vertrek een gezondheidscertificaat krijgen dat bevestigt dat ze virusvrij zijn.

In tegenstelling tot toeristen uit de tweede groep hoeven toeristen uit de eerste groep landen vanaf 20 juni geen gezondheidscertificaten meer nodig te hebben.

Vliegtuigen die aankomen vanuit een land dat niet tot een van beide groepen behoort, mogen alleen Cypriotische burgers of buitenlanders die permanent op Cyprus verblijven vervoeren, of iemand aan wie speciale toestemming is verleend.

Iedereen die uit landen komt die geen laboratoria hebben die in staat zijn om gespecialiseerde tests voor het virus uit te voeren, kan op Cyprus worden getest maar moeten er rekening mee houden dat ze de kosten voor het testen zelf moeten betalen.

De hotels op Cyprus gaan per 1 juni weer open.

Cyprus, is sterk afhankelijk van het toerisme. De sector is rechtstreeks verantwoordelijk voor 13 procent van het bruto binnenlands product van het land in het oostelijke Middellandse Zeegebied.