Israëlische wetenschapper ontwikkelt zelfreinigend masker met gebruik telefoonoplader

Twee maskers die door Yair Ein-Eli zijn aangepast om ze zelfreinigend te maken. Foto The Technion – Israel Institute of Technology

Een gezichtsmasker zichzelf laten reinigen met behulp van een telefoonoplader? Het klinkt misschien vreemd, maar dat is precies wat Yair Ein-Eli, decaan van de faculteit voor materiaalkunde en engineering bij het Technion – Israel Institute for Technology, heeft ontwikkeld.

“Het is heel simpel” zegt Ein-Eli, “ons idee kan wegwerpmaskers veranderen in maskers die schoongemaakt kunnen worden. Dit betekent dat maskers niet met grote regelmatig moeten worden vervangen en dat ziekenhuizen niet zulke grote voorraden nodig hebben”.

Afgezien van een ingang voor een USB-kabel om het verwarmingselement in het masker van stroom te voorzien, zien de zelfreinigende maskers eruit als gewone gezichtsmaskers.

Infrarood warmtekaart van maskers. De hete gebieden (geel en rood) geven aan dat de koolstofvezels volledige dekking bieden. Foto Technion – Israel Institute of Technology)

“Via de USB-ingang wordt het in het masker aanwezige verwarmingselement opgewarmd tot rond de 70°C, genoeg om alle ziektekiemen te doden’, zegt Ein-Eli. Het verwarmingselement werkt op een gewone telefoonoplader.

Volgens Ein-Eli is het opwarmen voor een periode van 15 tot 30 minuten voldoende om een ​​masker schoon te maken. “Als je in je auto zit en je masker afzet, kun je hem gewoon aansluiten op je sigarettenaansteker oplader. Daarna kun je het masker weer opdoen alsof het een nieuw masker is”.

“We richten ons in eerste instantie op medisch personeel dat de maskers nodig heeft en voor wie het belangrijk is dat ze goed schoongemaakt zijn,” zei hij. Daarna is het plan om het product op de markt te brengen en beschikbaar te maken voor het publiek.

Advertentie (4)