Jongen van 6 jaar vindt een zeldzaam object uit de Bronstijd in zuid Israël

De zesjarige Imri Elya met zijn vondst. Foto IAA

De zesjarige Imri Elya uit Kibbutz Nirim bij de Gazastrook, vond afgelopen maart bij een uitstapje met zijn ouders op de archeologische vindplaats Tel Jemmeh bij Kibbutz Re’im een klein vierkant object van 2,80 x 2,80 cm.

De nieuwsgierige jongen pakte het voorwerp op en zag tot zijn verbazing dat er twee figuren op waren gegraveerd. De ouders van Imri namen contact op met de Israel Antiquities Authority en zij overhandigden het item aan de National Treasures Department.

Het gevonden artifact. Foto IAA

Na het fotograferen en documenteren van het object waren archeologen blij verrast toen ze zich realiseerden dat dit een unieke en zeldzame vondst was.

Volgens onderzoek van archeologen Saar Ganor, Itamar Weissbein en Oren Shmueli van de Israel Antiquities Authority was het artefact in een gebeeldhouwd patroon gedrukt en waren de vingerafdrukken van de kunstenaar op de achterkant blijven staan.

Foto IAA

Het tablet toont een man met een volledig naakte gevangene voor zich. Het is duidelijk dat de kunstenaar de vernedering van de gevangene probeerde te benadrukken door hem naakt weer te geven.

Volgens de onderzoekers is de kunstenaar die dit tablet heeft gemaakt, beïnvloed door vergelijkbare objecten. De manier waarop de gevangene is gebonden, is eerder gezien in reliëfs en artefacten die in Egypte en het noorden van de Sinaï zijn gevonden.

Luchtfoto van Tel Jemmeh. Foto IAA

Onderzoekers schatten dat het object gebaseerd op parallellen met de Egyptische en Kanaänitische kunst, afkomstig is uit de late bronstijd. Ergens tussen de 12e en 15e eeuw voor het begin van de gewone jaartelling.

Het geportretteerde geweld roept interessante vragen op over de historische achtergrond van de tablet. Gedurende deze periode heerste het Egyptische rijk over Kanaän wat verdeeld was in “stadstaten” die geregeerd werden door lokale koningen. Uit brieven van Kanaän-koningen uit die periode aan Egypte (bekend als de El Amarna-brieven) is bekend dat er veel strijd was tussen de Kanaänitische steden.

Bij archeologisch onderzoek wordt Tel Jemmeh geïdentificeerd met de Kanaänitische stad Yurza – een van de sterkste Kanaänitische steden in het zuiden van het land.