Rambam Ziekenhuis gaat effect van cannabis op coronavirus onderzoeken

Dr. Igal Louria-Hayon. Foto: Rambam Ziekebhuis

Het Rambam Ziekenhuis in Haifa start met klinische proeven om te zien of cannabis nuttig kan zijn bij de behandeling van ernstig zieke coronavirus patiënten, aldus het persbericht van het ziekenhuis.

De cannabis proeven in relatie tot COVID-19 worden de komende maanden gehouden en staan onder leiding van Dr. Igal Louria-Hayon, directeur van Rambam’s Centre for Cannabis Research.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat verschillende soorten cannabis ontstekingsremmende eigenschappen hebben die effectief kunnen zijn bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Volgens bestaande informatie is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij COVID-19-patiënten de “cytokine-storm”, een reactie van het immuunsysteem die kan resulteren in een onbeheersbare ontstekingsreactie die de ziekte verergert en dodelijk kan zijn.

Aangezien het lichaam echter van nature stoffen produceert en gebruikt die qua structuur vergelijkbaar zijn met de actieve bestanddelen van cannabis, wordt aangenomen dat cannabis in feite een vergelijkbare reactie van het lichaam kan veroorzaken.

Louria-Hayon zegt daarover: “Cannabis heeft ontstekingsremmende eigenschappen en we hebben geavanceerd onderzoek gedaan naar het gebruik van cannabis voor de behandeling van andere ziekten met wijdverbreide ontstekingsreacties. Bij het uitbreken van de coronavirus pandemie hebben we onze inspanningen en ervaring gericht op deelname aan de wereldwijde strijd tegen deze pandemie.”

Tot nu toe hebben de onderzoekers van het centrum zich beperkt tot ongeveer 15 specifieke cannabissoorten die de intense ontsteking bij COVID-19-patiënten kunnen voorkomen.

“We ontdekten tekenen dat cannabinoïden bijdragen aan het geavanceerde weefselnetwerk van intercellulaire communicatie, intercellulaire communicatie op basis van cannabisachtige stoffen bestaat ook in het immuunsysteem. Als we begrijpen hoe cannabinoïde componenten worden gebruikt in intercellulaire communicatie, kunnen we deze communicatie helpen beïnvloeden in het geval van een ziekte, deze verstoren of de communicatie mogelijk maken om de gewenste boodschappen over te brengen,” legt Louria-Hayon uit.

Hij voegde eraan toe: “We hopen dat we, door het cannabinoïde-activiteitsmechanisme tijdens ontstekingsstormen te decoderen, COVID-19-patiënten kunnen behandelen waar conventionele medicijnen zijn mislukt.

Om de effecten van cannabis op COVID-19 goed te begrijpen, putten onderzoekers uit monsters van COVID-19-patiënten, die toegankelijk waren via de Biobank-database van Rambam.

“We zagen de oprichting van een Biobank-pool voor COVID-19 onderzoek als essentieel voor het verkrijgen van snelle antwoorden en het versnellen van het noodzakelijk onderzoek”, legt Dr. Shlomit Yehudai-Reshef, directeur van Rambam Medical Research Institute uit, omdat bloedmonsters de meest toegankelijke bron voor continue bemonstering zijn om biologische processen tijdens de ziekte te begrijpen en om vaccins en medicijnen te ontwikkelen.”

“Bij Rambam zijn de afgelopen weken tientallen COVID-19 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, van wie bloedmonsters zijn afgenomen voor klinische en onderzoeksdoeleinden”, aldus het persbericht, waarin ze uitlegde dat “we ondanks de complexiteit en het hoge risico een veilige manier hebben gevonden om de witte bloedcellen, inclusief de immuuncellen van geverifieerde patiënten, te scheiden.”