Amsterdam draagt € 5 miljoen bij aan renovatie Nationaal Holocaust museum

Het Nationaal Holocaust Museum van Nederland in Amsterdam zal naar verwachting later dit jaar weer opengaan. <br />(Luuk Kramer / Courtesy of the Jewish Cultural Quarter of Amsterdam)

De gemeente Amsterdam heeft bijna 5 miljoen euro toegezegd voor de renovatie van het Nederlandse nationale Holocaust-museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, meldt JTA.

De bijdrage werd donderdag door de stad aangekondigd. In totaal zijn 25 miljoen euro nodig voor de volledige renovatie waarvan wordt gehoopt dat deze rond 2022 klaar is.

Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier noemde de toezegging ‘vooral in deze tijd een uitdrukking van vertrouwen van de stad’. Hij noemde de donatie ook ‘genereus’.

Veel culturele instellingen in Europa en daarbuiten hebben te maken met dalende inkomstenbronnen als gevolg van de coronavirus crisis.

In januari heeft Duitsland bijna 4 miljoen euro toegezegd voor de renovatie van het Nederlandse nationale Holocaust-museum.

Het Nationaal Holocaust Museum van Nederland werd in 2017 geopend in een voormalige kweekschool waar honderden joodse kinderen in veiligheid werden gebracht vanuit een aangrenzend gebouw waar ze werden vastgehouden. Hun ouders werden aan de overkant van de straat bijeengedreven in de Hollandsche Schouwburg en daarvandaan naar Kamp Westerbork en andere concentratiekampen vervoerd. De overgrote meerderheid kwam niet terug.

De nazi’s en hun Nederlandse handlangers hebben ongeveer 75% van de vooroorlogse joodse bevolking van ongeveer 140.000 joden in Nederland, vermoord. Er leven nu nog ongeveer 40.000 joden in Nederland.