Digitale wandeling door Joodse sloppenwijk uit de Tweede Wereldoorlog

Joden Houttuinen. Screenshot

In een digitale reconstructie worden de verhalen van de gesloopte Joden Houttuinen zichtbaar gemaakt, een Amsterdamse sloppenwijk waar tijdens de Tweede Wereld oorlog negen woningen werden geroofd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 7.000 Joodse panden en stukken grond onteigend en door oorlogskopers buitgemaakt. In Amsterdam gaat het om meer dan 1.700 onteigende panden. Datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) duikt in de archieven en ontdekt de aangrijpende verhalen achter deze panden.

Al eerder kwam het datajournalistiek platform Pointer met onthullende verhalen over hoe in Nederlands Joodse eigendommen zijn geroofd en doorverkocht.

Het onteigenen van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt een zwarte pagina uit de Nederlandse geschiedenis. Terwijl Joodse burgers op transport werden gezet naar werk- of vernietigingskampen of ondergedoken zaten, werden meer dan 7.000 panden onteigend en verkocht aan louche ondernemers en vastgoedhandelaren.

De transacties werden vastgelegd in de ‘Verkaufsbücher’, die opgeslagen liggen in het Nationaal Archief. Het archief heeft deze vastgoedboeken gedigitaliseerd en Pointer heeft die onlangs gepubliceerd met een doorzoekbare kaart.

Pointer vertelt de verhalen achter de transacties in haar online project ‘De vastgoedboeken van de Duitse bezetter’.

Van de Joden Houttuinen, een sloppenwijk in Amsterdam die na de Tweede Wereldoorlog gesloopt werd, maakte Pointer een digitale reconstructie. Op de site kun je een digitale wandeling maken door de straat die niet meer bestaat en de verhalen herbeleven.

Over de Joodse knokploeg die aan de wieg stond van de Februaristaking of de augurkenverkoper die ontsnapte uit het beruchte concentratiekamp Buchenwald.

Goslerhuisje. Foto WikimediaCommons

Het enige dat nog over is van de straat is het zogeheten ‘Goslerhuisje’, nu beter bekend als café De Sluyswacht aan de Jodenbreestraat.

Advertentie (4)