Dit was het belangrijkste nieuws van vandaag

Ariel. Screenshot YouTube

Het aantal besmettingen in Israël blijft dagelijks oplopen. Ook de afgelopen 24 uur kwamen er weer nieuwe besmettingen bij. !48 op dinsdag en 88 in de afgelopen nacht. Het is de combinatie van scholen en horeca die open zijn plus dat mensen laks worden met het dragen van mondkapjes. Daar wordt vanaf vandaag streng op gecontroleerd, leest u hier.

De Israëlische overheid gaat ervan uit dat er bij het begin van 2021 nog steeds 500.000 werkzoekenden in Israël zullen zijn. Hierbij is geen rekening gehouden met een tweede virus golf waarbij opnieuw vele honderdduizenden zonder werk zullen komen, staat hier.

Het is weer ff wat anders een een soort van ‘ver van je bed show’, maar Israëliërs brengen een nieuw deel van de Grote Muur van China in kaart. Ze ontdekten daarbij dat de Chinese muur tot in Mongolië en Rusland doorloopt. Hoe dat zit leest u hier.

Netanyahu wil Gush Etzion, Ariël en Ma’ale Adumim annexeren, niet de Jordaan Vallei omdat dat minder gevoel zou liggen bij de internationale gemeenschap en niet veel kaart werk vereist. Volgens goed ingevoerde bronnen laat hij de annexatie van de Jordaan Vallei en andere settlements in de Westbank nog ff met rust, staat hier.

Sprekend over annexatie, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken is heel even in Israël om te waarschuwen voor de internationale gevolgen als Netanyahu zijn plannen doorzet, leest u hier maar ook hier.

Het bewijs dat vliegen een grot risico op besmetting blijkt wel uit dit verhaal. Dinsdag kwamen 51 nieuwe immigranten uit Amerika in Israël aan. Naar nu bleek is er eentje besmet met het coronavirus. Ze had zelfs nog ingevuld dat ze gezond was, lees je hier.

Zo’n zestig vrachtwagens van producenten van evenementen hebben het verkeer naar Israël stil gelegd en later een deel van Jeruzalem geblokkeerd. Ze protesteerden tegen het verbod evenementen te organiseren vanwege het coronavirus. 200.000 mensen zitten daardoor zonder werk leest u hier, inclusief een video.

Er zijn in Israël bijna 24.000 scholieren en onderwijzend personeel in quarantaine en 139 scholen gesloten door besmettingen. Dat risico blijft en was min of meer ingecalculeerd. Valt trouwens nog mee, met zo’n 2 miljoen scholieren in het land, lees je hier.

20 jaar geleden trok Israël zich uit zuid Libanon terug. Ter gelegenheid daarvan gaf het een klein feest voor oud leden van het zuid Libanese leger die nu in Israël wonen, staat hier.

De OECD is somber over de Israëlische economie. Als er geen tweede virus golf komt daalt de economie met 6,2%. Mocht die tweede golf er wel komen dan wordt de daling zelfs met 8,3%, staat hier.

El Al wordt niet genationaliseerd zegt het ministerie van Financiën. Ze moeten het doen met de lening die we hebben voorgesteld en daar blijft het dan bij, staat hier.

Rechts Israëlisch schreeuwde vuile lelijke woorden en beschuldigd het Hooggerechtshof dat het probeerde te interfereren met aankomende annexatieplannen, omdat het Hooggerechtshof een wet nietig heeft verklaart die anders met terugwerkende kracht 4.000 illegale kolonistenhuizen zou hebben gelegaliseerd, staat hier.

Het grootste geldinzamelingsevenement in de geschiedenis van Jewish National Fund vindt plaats op 14 juni, de organisatie gaat de regio’s Negev en Galilea in Israël helpen zich voor te bereiden op een post-COVID-19-wereld, staat hier.

Israëls telefoonmaatschappij Bezeq wil de oude telefooncellen veranderen in defibrillator stations zodat door heel Israël deze levensreddende apparatuur voor iedereen beschikbaar is, staat hier.

Advertentie (4)