Half miljoen Israëliërs dreigen eind juli werkloosheid uitkering te verliezen

Minister Itzik Shmuli. Foto Gov.il

“Als het ministerie van Financiën de termijn voor werkloosheidsuitkeringen niet opnieuw verlengd dreigen eind juli een half miljoen Israëliërs hun uitkering te verliezen zegt minister van Arbeid, Sociale Zaken en Sociale Diensten, Itzik Shmuli.

“Het is een tikkende tijdbom”, zegt Shmuli, die er bij het ministerie van Financiën op aandringt de periode te verlengen waarop aanspraak kan worden gemaakt op werkloosheidsuitkeringen.

Eerder deze maand kondigde het ministerie van Financiën aan de werkloosheid uitkeringen voor mensen die door de coronavirus pandemie hun baan hebben verloren of op onbetaald verlof zijn gestuurd, niet opnieuw te verlengen.

De speciale uitkeringen voor werkloze werknemers ouder dan 67 jaar, die in maart, april en mei werden uitbetaald, worden ook beëindigd.

Volgens een analyse van het National Insurance Institute zullen eind juli 469.314 mensen hun uitkering verliezen. Daarvan is 70% 27 jaar of jonger.

De duur van de werkloosheidsuitkering is over het algemeen tussen de 50 en 175 dagen, afhankelijk van hoe lang de aanvrager in dienst was voordat hij zijn baan verloor.

Alhoewel Shmuli twee weken geleden premier Netanyahu had gevraagd voor een speciale kabinetsvergadering om het probleem te bespreken, is daar tot nu toe geen reactie op gekomen.