In Israël wordt dexamethason al langer aan sommige ernstig zieke virus patiënten toegediend

Screenshot YouTube

Channel 13 nieuws onthulde woensdagavond dat een aantal Israëlische ziekenhuizen dexamethason al vanaf het begin van de coronavirus uitbraak in het assortiment geneesmiddelen hebben opgenomen om de virusziekte te behandelen.

Volgens Channel 13 nieuws geven artsen in het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv en het Hadassah Medical Center in Jeruzalem dexamethason aan sommige patiënten sinds het begin van de COVID-19 uitbraak eerder dit jaar.

Dexamethason is een algemeen geneesmiddel dat sinds de jaren zestig wordt gebruikt. Het zou mogelijk een van de redenen kunnen zijn voor het relatief lage dodental in Israël (303) in vergelijking met andere landen.

Volgens het hoofd van de afdeling infectieziekten van het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv zijn medicijnen die de ontstekingsreactie van het lichaam verminderen een van de benaderingen om de ziekte te behandelen.

De ziekte heeft inflammatoire eigenschappen’, zei hij. ‘Steroïden zijn een medicijn waarmee de immuunrespons kon worden onderdrukt.’ Hij zei echter dat het nog steeds niet duidelijk was hoe effectief het medicijn is.

“Het sterftecijfer in Israël is in het algemeen lager dan in andere landen over de hele wereld, en ik kan niet zeggen of dat verband houdt met dexamethason of niet”, merkte hij op.

Afgelopen dinsdag kondigden onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk de resultaten aan van een studie waarin aangetoond werd dat dexamethason de overlevingskansen van ernstig zieke COVID-19 patiënten tot met een derde kan verbeteren.

Voor patiënten met beademingsapparatuur bleek de behandeling de sterfte met ongeveer een derde te verminderen. Voor patiënten die alleen zuurstof nodig hadden, werd het sterftecijfer met ongeveer een vijfde verminderd, volgens voorlopige bevindingen.

Onderzoekers zeiden dat ze de resultaten snel zouden publiceren, zonder een tijdlijn te geven. De studie was een grote, strikte test waarbij willekeurig 2.104 patiënten het medicijn kregen toegewezen. De resultaten werden vergeleken met 4.321 andere patiënten die alleen de gebruikelijke zorg kregen.

Volgens gezondheidssecretaris Matt Hancock heeft Groot-Brittannië de hoeveelheid dexamethason op voorraad verhoogd tot 240.000 doses. Ook andere landen haasten zich om hun voorraden aan te vullen. Maar er zijn geen tekorten en het medicijn is goedkoop.