Synagogen en koosjere winkels vernield en geplunderd tijdens rellen in Los Angeles

Antisemitische graffity in Beverly Hills. Foto Stop antisemitism.org

Tijdens de rellen zaterdagavond en zondagmorgen in Los Angeles zijn koosjere winkels en synagogen vernield en geplunderd. Ook werden een aantal synagoges beklad.

Onder de synagogen die zijn beschadigd als gevolg van vandalisme, graffiti en plunderingen door demonstranten zijn onder meer Congregation Kehilas Yaakov, ook bekend als Rabbi Gershon Bess Shul, en Tiferes Tzvi (Rabbi Ganzweig Shul) aan Beverly Boulevard in het Fairfax-district van Los Angeles. Elder of Ziyon, een pro-Israëlische activist, nam clips op van een deel van de schade aan de synagogen in Fairfax.

Samen met het nabijgelegen Fairfax-district is de Beverly Boulevard het centrum van joods leven in Los Angeles, vol met synagogen en koosjere voedselwinkels.

Ook werd gemeld dat Congregation Beth Israel, een van de oudste synagogen in Los Angeles, beklad was met antisemitische graffiti met de tekst “F ** k Israel” en “Free Palestine”, op de de muren geschreven.

Synagoge Beth Israël. Screenshot Twitter

Naast vernietiging en graffiti op de synagogen, werden een aantal koosjere restaurants, bakkerijen en winkels door demonstranten geplunderd. Een groot deel van de koopwaar werd meegenomen en er werd grote materiële schade aangericht.

Enkele van de getroffen winkels zijn Ariel Glatt Kosher Market, Mensch Bakery and Kitchen en Syd’s Pharmacy and Kosher Vitamins, allemaal gelegen in het Fairfax-district.

Politie die de orde probeerde te herstellen werd door de belaagde buurtbewoners met gejuich ontvangen.

Ondertussen heeft burgemeester Eric Garcetti van LA gevraagd om assistentie van de Nationale Garde om ‘de vrede en veiligheid op straat te bewaren’.