Coronavirus besmettingen blijven stijgen in Israël

Israel Institute for Biological Research. Foto IDF woordvoerders unit

Het aantal mensen dat dagelijks wordt besmet met het COVID-19 virus blijft stijgen in Israël. Zaterdag werd gemeld dat 294 mensen besmet bleken te zijn, de dag ervoor waren dat er 305.

Het totaal aantal actieve besmettingen bedraagt nu 4.668. Veertig patiënten waren in ernstige toestand, waarvan 27 aan de beademingsapparatuur. 49 mensen zijn in matige toestand, terwijl de rest slechts milde symptomen had.

Onder de nieuwe besmette personen zijn er 16 uit een bejaardentehuis in Jeruzalem.

De grote stijging van het aantal dagelijkse besmettingen heeft te maken met het snel uitrollen van Israel’s exit-strategie, het opheffen van beperkingen en het opengooien van de economie, en zal zeer waarschijnlijk nog aanhouden.

Scholen, horeca en andere druk bezochte plaatsen, plus het niet opvolgen van de regel om een mondkapje te dragen, maken dat het aantal besmettingen blijft toenemen.

Er worden een aantal maatregelen overwogen in de strijd tegen het virus, zoals het verdubbelen van de boete voor het niet dragen van een mondkapje naar 100 euro per bekeuring, en het opnieuw in werking stellen van het omstreden programma om telefoons van besmette personen door de binnenlandse veiligheidsdienst te laten tracken.

Ondanks de toename van het aantal gevallen, heeft het kabinet op vrijdag groen licht gegeven voor het houden van culturele evenementen voor maximaal 250 personen onder bepaalde voorwaarden. Het is van toepassing op bioscopen en theaters en had onmiddellijk effect. In bepaalde situaties, en met voorafgaande toestemming, worden ook evenementen tot 500 personen toegestaan.

Zaterdag waarschuwde een militaire instantie die de informatie over de pandemie coördineerde, het Coronavirus National Information and Knowledge Center, dat Israël een tweede golf van infecties is ingegaan en zei dat als Israël niet onmiddellijk stappen ondernam om het aantal besmettingen te verlagen, het land met duizend nieuwe gevallen per dag en honderden nieuwe sterfgevallen in een maand tijd rekening zou moeten houden.

Dat rapport werd later door een vooraanstaande epidemioloog bekritiseerd als onprofessioneel, hoewel een ander zijn beweringen ondersteunde.

Maar er is ook goed nieuws te melden.

In een mogelijke doorbraak beweerde het laboratorium van het Israëlische ministerie van Defensie dat het succesvolle coronavirus vaccinproeven op knaagdieren had voltooid, wat de weg vrijmaakte voor verdere tests op andere dieren en vervolgens mogelijk voor menselijke proeven.

In een rapport dat vrijdag is gepubliceerd op de website van bioRxiv, een online opslagplaats voor documenten die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, zei het Israel Institute for Biological Research, dat is gevestigd in Ness Ziona, dat het hoopt op een afgewerkt vaccin over een jaar, of mogelijk zelfs eerder.

In de samenvatting van het rapport zeggen de onderzoekers dat hun vaccin, welke ze op hamsters hebben getest, “resulteert in een snelle en krachtige inductie van neutraliserende antilichamen tegen SARS-CoV-2”, het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Tijdens de proeven werden twee groepen knaagdieren besmet met het coronavirus, maar slechts één groep had eerst het vaccin gekregen. Terwijl de niet-gevaccineerde groep ziek werd, bleven de gevaccineerde knaagdieren gezond, aldus de onderzoekers.

Testen op knaagdieren zijn een belangrijke voorbereidende fase bij het ontwikkelen van medicijnen en maakt verder testen op andere dieren mogelijk. Als die ook succesvol zijn, zullen de onderzoeken naar mensen worden verplaatst om de effectiviteit van het vaccin en eventuele bijwerkingen te controleren, aldus het rapport.

Advertentie (4)