Einde gezamenlijke oefening Duitse en Israëlische luchtmacht

Foto IDF woordvoerders unit

Afgelopen donderdag werd de eerste ooit boven Duitsland gehouden gezamenlijke oefening van de Israëlische en Duitse luchtmacht afgerond. De oefening heeft twee weken geduurd en was een belangrijke mijlpaal om de internationaal-strategische samenwerking tussen Israël en Duitsland te versterken.

Vanwege de beperkingen door het coronavirus was dit de enige oefening in het buitenland waar de Israëlische luchtmacht dit jaar aan deelneemt.

Foto IDF woordvoerders unit

De MAG Days zijn een internationaal evenement dat vier keer per jaar wordt gehouden als onderdeel van de operationele voorbereidingen van de NAVO-troepen. Het was de eerste keer dat de Israëlische luchtmacht deelnam aan de oefening. Daarbij werden “Barak” straaljagers (F-16), “Raam” transportvliegtuigen (Boeing 707) en “Nachshon” controlevliegtuigen (“Eitam”) ingezet. De Israëlische delegatie bestond uit het 105e Squadron, samen met de 101ste, 122e en 120e squadrons.

De deelnemers van de Israëlische luchtmacht waren vliegtuigbemanningsleden, onderhouds-, administratie- en ondersteunend personeel. Naast de Israëlische en Duitse luchtmacht deed ook de Hongaarse luchtmacht met Gripen-vliegtuigen (JAS-39) mee aan de oefening.

Als onderdeel van de oefening simuleerden de Israëlische piloten met de piloten van de Duitse en Hongaarse luchtmacht verschillende scenario’s zoals luchtgevechten en gronddoelaanvallen waarbij zowel geavanceerde luchtafweerraketten als gevechtsmanoeuvres boven vijandelijk terrein werden geoefend. Ook werd er gevlogen in onbekende omgevingen en werden NAVO-procedures toegepast in gezamenlijke vluchtscenario’s bestaande uit gemengde bemanningen van de verschillende luchtmachten.

Foto IDF woordvoerders unit

De Israëlisch-Duitse samenwerking en de aankomst van IAF-vliegtuigen op Duitse bodem was een historische gebeurtenis, tekenend voor de samenwerking die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

De strijdkrachten hebben een verscheidenheid aan samenwerkingsverbanden, waaronder de inzet van de Duitse luchtmacht in Israël tijdens oefeningen, Duitse studies als onderdeel van het “Red Baron” -project en uitwisseling van personeel.

De bevelvoerende officier van het 105th Squadron en de bevelvoerende officier van de delegatie, luitenant-kolonel A . zei dat “75 jaar na de donkerste periode in de geschiedenis van onze twee naties, 75 jaar na de bevrijding van de Concentratiekamp Dachau, de straaljagers van beide landen vleugel aan vleugel vlogen, geleid door beide bevelvoerende officieren van de luchtmacht boven het concentratiekamp Dachau en het vliegveld Fürstenfeldbruck bij München waar de Israëlische atleten aan de Olympische Spelen van 1972 werden vermoord door Palestijnse terroristen, waardoor het pijnlijke verleden werd bestendigd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)