FBI Tweet de Protocollen van de Wijzen van Zion

Een van de documenten uit het gepubliceerde FBI archief

Het officiële Twitter-account van de FBI krijgt sinds woensdagmiddag een vlaag van kritiek over zich heen nadat het link naar het archief van de FBI getweet heeft waar een 139 pagina’s tellende selectie van de bestanden over ‘De Protocollen van de Wijzen van Zion te vinden is.

De FBI Records Vault verzond de tweet zonder context, wat bij veel Twitter-gebruikers geleid heeft tot consternatie en paniek omdat zij het publiceren van deze documenten als reclame voor de protocollen beschouwen. Het Twitter-account van de FBI tweet echter regelmatig vrijgegeven archiefstukken van de FBI.

Wie het PDF bestand opent krijgt een selectie van documenten te zien, waaronder een aantal versies van de protocollen zelf. Gevolgd door brieven gericht aan de FBI en documenten van de Amerikaanse overheid over het onderwerp. De documenten beslaan de periode 1941-1970.

De brieven zijn van bezorgde Amerikaanse burgers en officials van de Amerikaanse overheid die zeggen op een of andere manier de Protocollen van de Wijzen van Zion tegen het lijf te zijn gelopen en zich afvragen of er een Zionistisch of communistisch complot dreigt waar de FBI weet van moet hebben.  

Ook is er een informant die vertelt dat onder andere Henry Ford en father Coughlin, beide bekende antisemieten, de protocollen in bezit hebben.

De brievenschrijvers krijgen antwoord van de FBI waarin zij bedankt worden voor de toegezonden informatie en geïnformeerd worden dat het nu onderdeel uitmaakt van het permanente archief van de FBI. Veel van de brieven zijn ondertekend door de directeur en oprichter van de FBI, J. Edgar Hoover. Er wordt door de FBI echter geen serieuze actie op de gegeven informatie ondernomen. 

Vertaling: “We doen er niks mee maar over 50 jaar weet iedereen dat je een antisemiet was.”

Wel is er een rapport uit 1964 van de gerechtelijke commissie van de Amerikaanse Senaat waarin de tekst “verzonnen” en “grove en wrede onzin” wordt genoemd.

De reacties op Internet op het openbaar maken van deze gegevens variëren. Met name op Twitter is de paniek flink toegeslagen. Voormalig presidentskandidaat van de Democraten Marianne Williamson denkt dat de FBI antisemitische propaganda aan het verspreiden is en noemt het gevaarlijk. 

Ook veel Amerikaanse burgers denken er zo over en hebben de FBI bij Twitter gerapporteerd voor hatespeach. Sommigen gaan zelfs zover dat zij oproepen om het officiële Twitter account van de FBI te sluiten.

Het is jammer dat al die boze mensen niet de moeite nemen om de documenten waar ze zo in paniek over zijn te lezen. Dan konden ze zien dat de Amerikaanse overheid de Protocollen nooit voor waar heeft aangenomen en blij zijn met de openheid en eerlijkheid van de FBI.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)