Hezbollah had ammoniumnitraat opgeslagen in Londen, Berlijn en Cyprus (video)

Explosie Beirut. Screenshot YouTube

De door Iran gesteunde Libanese terreurgroep Hezbollah had 3.000 ton ammoniumnitraat in een loods in Londen opgeslagen. Totdat na een tip van de Mossad de MI5 en de London Metropolitan Police de loods in 2015 hadden gevonden.

In Berlijn vond de politie, eveneens na een tip van de Mossad, begin april dit jaar in een door Hezbollah-aanhangers gehuurde loods, honderden kilo’s van dit gevaarlijke spul.

In 2015 heeft Cyprus een lid van Hezbollah opgesloten voor zes jaar, nadat hij schuldig was bevonden wegens het opslaan van explosieven om Joodse doelen in het buitenland aan te vallen: 8,2 ton ammoniumnitraat trof de Cypriotische politie aan in de kelder van een huis in Larnaca.

Hezbollah leider Nasrallah dreigde eerder in een video de ammoniaktanks in Haifa op te blazen.

De explosie in Beiroet vond plaats in een magazijn met 2.750 ton ammoniumnitraat dat in 2014 op een schip in beslag was genomen.

De door Iran gesteunde Hezbollah terroristen hadden het explosieve materiaal als duizenden pakken ijs in vier loodsen in het noordwesten van Londen opgeslagen, volgens een rapport in The Telegraph vorig jaar. De tactiek voor het misleiden door het als pakken ijs op te slaan werd ook in Duitsland gebruikt, meldt de Jerusalem Post.

Een in The Telegraph geciteerde bron zei dat “het ammoniumnitraat zou worden gebruikt voor goed georganiseerd terrorisme en veel schade had kunnen veroorzaken.

MI5 arresteerde een man van in de veertig, omdat hij naar verluidt terroristische aanslagen had gepland, maar vond geen bewijs dat de terroristen een aanslag in het Verenigd Koninkrijk aan het plannen waren.

Een buitenlandse regering zou naar verluidt MI5 hebben getipt voor de explosievenvoorraad. De Israëlische publieke omroep KAN meldde dat de Mossad Engeland de informatie had verstrekt.

“MI5 werkte onafhankelijk en nauw samen met internationale partners om de dreiging van kwaadaardige bedoelingen van Iran en zijn handlangers in het Verenigd Koninkrijk te verstoren”, vertelde een inlichtingenbron aan The Telegraph.

Het kabinet van premier Netanyahu reageerde niet op een vraag of de Joodse staat had geholpen de terroristen te arresteren.

Duitsland vond met hulp van de Mossad de Hezbollah-explosieve voorraden. De operatie, waarbij in april dit jaar in heel Duitsland moskeeën werden doorzocht en inwoners opgepakt die aan Hezbollah waren verbonden, ging gepaard met een verbod op de activiteiten van de terroristische organisatie.

In 2019 verbood Engeland Hezbollah, waardoor het een strafbaar feit werd en je een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar kan krijgen als je de groep steunt of er lid van bent.

De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Savid Javor zei indertijd dat de Libanese terroristische groepering “doorgaat met haar pogingen om de fragiele situatie in het Midden-Oosten te destabiliseren – en dat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen hun reeds verboden militaire vleugel en de politieke vleugel. Daarom heb ik de beslissing genomen om de groep in haar geheel te verbieden.”

Vorige week uitte een groep Britse parlementariërs afkomstig van alle partijen hun bezorgdheid dat het Verenigd Koninkrijk het verbod op Hezbollah niet effectief handhaafd.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dreigde in het verleden Israël te vernietigen door een enorme explosie te veroorzaken in de haven van Haifa met behulp van ammoniaktanks, waarvan hij zei dat het een “nucleaire explosie” zou veroorzaken.

Bovendien probeert Hezbollah sinds 2009 naar verluidt via Syrië ammoniumnitraat te verwerven en zou daarbij hebben geprobeerd het landbouwministerie in Libanon te infiltreren, volgens gelekte informatie.

Hezbollah probeerde sinds 2009 het ministerie van landbouw in Libanon te domineren om het materiaal in handen te krijgen.

Op 16 februari 2016 zei Nasrallah ook dat ammoniak wordt opgeslagen in Haifa en dat er 15.000 ton gas in Haifa is opgeslagen en dat explosies daar de dood van tienduizenden mensen kunnen veroorzaken. ‘De deskundige’ voegde eraan toe dat dit precies hetzelfde is als een atoombom. Met andere woorden: Libanon heeft een atoombom. Dit is niet overdreven. Nasrallah lacht als hij dit in de video zegt en merkt op dat Hezbollah in de oorlog van 2006 heeft afgezien van het aanvallen van de ammoniaktanks.

Nasrallah vertelde tegen zijn volgers ook dat de terreurgroep met verschillende raketten ammoniak kan afvuren, met dezelfde impact als van een kernwapen. Hij zei dat hij deskundigen had geraadpleegd en dat 800.000 mensen zouden worden getroffen en tienduizenden zouden worden gedood.

In februari 2017 hield hij nog een toespraak over de ammoniak die in Haifa was opgeslagen. Op Al-Mayadeen TV zei hij dat ‘enkele dagen geleden’ de ammoniakopslagtanks geleegd moesten worden. Hij beweerde dat het kwam omdat “het verzet” had gesproken over de opslagtanks.

De beelden van de toespraken die aan het licht zijn gekomen na de explosie van ammoniumnitraat, dat jarenlang onjuist was opgeslagen in de haven van Beiroet, suggereren dat Hezbollah het gebruik van ammoniak als versneller, die de kracht van zijn raketten exponentieel zou vermenigvuldigen, zou bestuderen of reeds gebruiken. Ammoniumnitraat wordt veel gebruikt in kunstmest, maar dus ook in explosieven.

Uit vele inlichtenrapporten rapporten blijkt dat Hezbollah goed op de hoogte is van ammoniumnitraat als explosief en dat de terreurgroep het product mogelijk ook wilde gebruiken als terroristisch wapen.

Lees ook:
Mossad geeft Duitsland informatie over activiteiten Hezbollah

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!