Sterkste krimp economie Israël in 40 jaar

Een van de vele leegstaande winkels in Jeruzalem. Screenshot Channel 13.

De economie van het land daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met 28,9% vergeleken met het eerste kwartaal. Het is de hevigste economische neergang in meer dan 40 jaar, aldus het CBS op zondag.

De voorspellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek werden op hetzelfde moment bekend gemaakt waarop premier Benjamin Netanyahu liet weten opnieuw miljarden shekels in de economie te gaan pompen om banen te creëren en hotels te redden.

Volgens de CBS cijfers daalde het Israëlische binnenlands bruto product met 7,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Daarnaast kromp de particuliere consumptie met ruim 43% als gevolg van de lockdown-maatregelen die in maart en april werden opgelegd. De invoer daalde met meer dan 41% als gevolg van de maatregelen tegen het virus.

De recessie is mogelijk de grootste sinds het bestaan van de Staat, maar in ieder geval de grootste inkrimping van de Israëlische economie sinds 1975.

Ondertussen blijft de regering geld uitgeven aan allerlei hulpprogramma’s waarvan, door het ontbreken van een begroting, niemand weet of dat geld er ook is.

Zondag kondigde Netanyahu aan dat 8,5 miljard shekel (2,1 miljard euro)zal worden besteed aan het Safety Net-programma en zal worden gebruikt voor transport-, technologie- en welzijnsprojecten om 10.000 nieuwe banen te creëren.

Daarnaast keurde het kabinet zondag ook een hulppakket van 300 miljoen shekel (75 euro miljoen) voor hotels goed.

Het plan is gemaakt door de ministeries van Financiën en Toerisme en biedt van juni tot mei 2021 hulp aan hotels om ervoor te zorgen dat ze open kunnen blijven. De subsidies zullen worden aangepast aan het inkomensverlies van grotere hotels, die duurder zijn in het onderhoud en in aanmerking komen voor grotere voordelen.

In een gezamenlijke verklaring aan de pers zei de hotelorganisatie dat meer dan 40% van de 430 hotels in het land is gesloten.

De vereniging van ondernemers verwacht een golf van ontslagen in de aanloop naar de Joodse feestdagen. Nu uit de vandaag gepubliceerde gegevens bleek dat de particuliere consumptie met 43% is afgenomen. De verwachting is dat de verkoop op de lokale markt zal blijven afnemen. Als er minder wordt gekocht, wordt er minder geproduceerd en verliezen opnieuw mensen hun baan. Het is een vicieuze cirkel.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!