Vibrator speelt de hoofdrol in korte komische film over Joodse familie in Hollywood (video)

Screenshot The Shabbos Goy

Toen Talia Osteen besloot om een ​​korte film te maken over een sjabbat-goy – een niet-jood die een taak voor een jood uitvoert die ze zelf niet op sjabbat kunnen doen – wist ze dat ze hem nodig had om iets grappigs te doen dan flippen een lichtschakelaar, meldt JTA.

Zo speelt een vibrator de hoofdrol in “The Shabbos Goy”, de korte film van de regisseur van Los Angeles die deze maand online debuteerde.

Chana, een orthodoxe vrouw in Los Angeles, en haar verloofde vieren hun verloving aan de Shabbat-tafel met hun families wanneer ze een alarmerend geluid hoort. De kinderen van haar zus hebben haar vibrator gevonden en hebben hem aangezet. Vanuit de eetkamer hoort ze het geluid van de op de vloer van haar slaapkamer bewegende vibrator.

Zich verontschuldigend gaat Chana van tafel naar haar kamer en probeert de vibrator in een doos te stoppen met een viskom er bovenop en gaat op zoek naar een sjabbat-goeroe om de vibrator uit te zetten, een taak die ze zelf niet kan doen omdat het in- en uitschakelen van elektronische apparaten op Sjabbat verboden is.

Zo begint een snelle korte film die sterk afwijkt van hoe Orthodoxie is afgebeeld in recente films en op tv-shows. Waar Hollywood in de verhalen over de orthodoxe gemeenschap de nadruk legde op de onderdrukking van de regels van de gemeenschap binnen een setting van gedempte kleurenpaletten en een selectie van personages die zelden glimlachen, is “The Shabbos Goy” een momentopname van zeven minuten van de dwaasheid die kan ontstaan ​​wanneer traditie en moderniteit zij aan zij leven en op onhandige manieren tegen elkaar op botsen.

Osteen zei dat haar komische benadering van de orthodoxie opzettelijk was.

De donkere kanten van de orthodoxe wereld verdienen het om benadrukt te worden, zei ze, zoals ze zijn geweest in de film ‘Disobiedence‘ uit 2017, waarin Rachel McAdams de hoofdrol speelde als een orthodoxe lesbienne, of ‘Unorthodox‘, het verhaal van een vrouw die chassidisch verlaat Williamsburg achter voor Berlijn.

‘Maar ik wilde een andere kant laten zien die we normaal niet te zien krijgen’, zei Osteen.

Waar de film de Hollywood-stereotypen van orthodoxie het meest direct ondermijnt, is de manier waarop het de seksualiteit van vrouwen weergeeft.

Als Chana’s zus, getrouwd en met haar haar bedekt onder een sjaal, de kamer binnen loopt en Chana en Davian – de Shabbos-goy die ze heeft gerekruteerd – ziet terwijl ze proberen de vibrator uit te zetten, is ze minder geschokt door de vibrator dan door de vreemdeling in de zus van haar zus slaapkamer. Al snel geeft ze instructies over hoe de vibrator uit te schakelen en zegt tegen Chana “dat ze lang genoeg een vibrator gebruikt om te weten hoe het werkt”.

‘Ik wil de verwachting omkeren dat vromen of orthodoxe joden niet zo seksueel zijn als ieder ander’, zei Osteen. ‘Het zou een knipoog moeten zijn naar het feit dat orthodoxe vrouwen meer zijn dan we zouden denken.’

Osteen is zelf niet orthodox. Opgegroeid bij een Israëlische moeder en een vader die zich tot het jodendom bekeerde, groeide ze op in een conservatieve synagoge in een buitenwijk van Orlando, Florida. Als kind woonde ze het JCC kamp bij en vormde zelfs een Joodse zanggroep op de middelbare school genaamd Visions. In Los Angeles sturen haar vrouw en zij hun zoon naar een joodse kleuterschool en gaan naar Ikar, een niet-confessionele synagoge in West Los Angeles.

Maar het waren Osteen’s orthodoxe vrienden die het idee voor de korte film hielpen inspireren.

In 2009 ontmoette Osteen Dov Rosenblatt, een modern-orthodoxe muzikant die zijn muziek wilde vertalen in film- en televisiescores. De twee bonden hun gedeelde ervaring met zingen in Joodse bands en begonnen samen liedjes te schrijven als bijproject. In 2010 startten ze een band, The Wellspring, en in 2011 gingen ze samen op tour.

“Touren met iemand die orthodox is, betekent dat je niet op Sjabbat kunt spelen, je kunt niet op Sjabbat rijden”, zei ze.

En hoewel Osteen niet de Shabbos-goy voor Rosenblatt kon zijn omdat ze zelf Joods is, kwam ze erachter wanneer het hem zou kunnen helpen als ze op Shabbat een lamp aan of uit deed.

Het was dat idee van de sjabbat-goy – een niet-jood die een op Shabbat verboden actie voor een jood kan uitvoeren als de jood hen niet expliciet vraagt ​​om het te doen – dat Osteen intrigeerde voor de plot.

“Er is een inherente komedie wanneer je een personage een set regels geeft die ze moeten navigeren om een ​​doel te bereiken,” zei Osteen.

Toen de inaugurele Powderkeg: Fuse- competitie van producer Paul Feig een oproep deed tot het indienen van voorstellen voor korte films in een microcommunity in Los Angeles, werd Osteen verscheurd tussen schrijven over lesbische moeders in Oost-Los Angeles en orthodoxe joden in de wijk Pico Robertson in Los Angeles. Osteen’s vrouw, Sara Hess, een producer en schrijver van ‘Orange is the New Black’, zei haar dat ze voor de orthodoxe gemeenschap moest kiezen.

‘Dat zien we niet vaak in komedies’, zei Hess volgens Osteen.

Osteen stelde zich oorspronkelijk een gezin voor dat op vrijdagavond in het donker rond de tafel zat en behoefte had aan een sjabbat-goy om het licht aan te doen. Maar ze wilde meer komische scenes hebben.

‘Ik dacht: wat is het meest gênante dat je nodig zou kunnen hebben om een ​​Sjabbat-goy te gebruiken?’ ze zei.

Osteen zou het verhaal niet maken over iemand die een sjabbat-goeroe nodig heeft om een ​​vibrator uit te zetten, totdat ze het idee vertelde aan Rosenblatt en zijn vrouw, Aura. Ze konden niet stoppen met lachen.

Zou dat echt kunnen gebeuren, vroeg ze zich af?

Het is mogelijk, vertelden ze haar.

‘Nou, als het haalbaar is, is dat genoeg om door te gaan’, zei ze. ‘Dus ik ging er gewoon mee.’

Het resultaat is een snelle rondleiding door de Joodse wijk Pico Robertson, waar Chana moeite heeft om iemand te vinden die niet Joods is en die kan helpen. Uiteindelijk vindt ze Davian White, een zwarte man die niet kan geloven dat het jodendom Chana toestaat een vibrator te gebruiken, maar deze niet uit te schakelen.

Davian’s race voegt nog een complexiteitslaag toe aan de plot. Wanneer Chana hem benadert, vraagt ​​Davian zich af dat hij niet Joods is.

‘Waarom dacht je dat, omdat ik zwart ben?’ vraagt ​​hij haar.

Op een moment dat de joodse gemeenschap haar ideeën over haar eigen diversiteit herevalueert , voelt de vraag van een film die vorig jaar in première ging, vooruitstrevend.

De film doet een duidelijke poging om de details nauwkeurig te krijgen en werd geholpen door mensen op de set te hebben die sterk vertrouwd waren met orthodoxie. Het was Yisrael Dubov – hij speelt Chana’s verloofde en kreeg de rol voordat Osteen zich realiseerde dat zijn vader de Chabad-rabbijn in haar geboortestad was geweest – die erop wees dat de vader in de film geen trouwring zou dragen.

Osteen heeft de sjabbatmaaltijd gemodelleerd naar een orthodox gezin dat ze kent.

‘Het ziet er dus misschien niet hetzelfde uit voor andere kijkers, maar ik wist dat het op zijn minst accuraat was voor hoe deze orthodoxe familie die ik ken het zou doen’, zei ze.

Zelfs de muziek, gecomponeerd door Osteen en Rosenblatt, is gebaseerd op een traditionele niggun, een woordloze melodie, die ze hebben aangepast aan de boog van het script.

Osteen en de producenten van de film onderzoeken hun mogelijkheden om de film uit te breiden, of het nu een speelfilm is die plaatsvindt in de loop van “één gekke (Shabbos) nacht”, zoals Osteen het zegt, geïnspireerd door “The Hangover”, “Booksmart” “En” Runaway Bride “, of als een serie waarin Davian bij Chana’s familie intrekt in een kruising tussen” Three’s Company “en” Ramy. “

Hoe het verhaal ook gaat, Osteen is blij met de positieve feedback van zowel joden als niet-joden, maar vooral van orthodoxe kijkers.

‘ Ik wist niet welke kant het op zou gaan’, zei ze over de reactie van orthodoxe kijkers. ‘Maar daar word ik heel blij van.’

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!