Jom Haätsma’oet in het Concertgebouw!

U heeft er vast wel van gehoord: de Chanoeka-concerten die de afgelopen jaren in het Amsterdamse Concertgebouw werden gehouden, waarbij het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble optreedt. Tijdens deze concerten kunnen de bezoekers genieten van de formele sfeer van het chique Concertgebouw, gecombineerd met Joodse humor en een interactief optreden (het publiek mag geregeld meezingen en- klappen!).

Inmiddels is de kaartverkoop begonnen voor de 6e editie van het Chanoeka-concert met Israel Nachman. Men kan dan opnieuw genieten van zijn wereldklassestem.

Hativka in het Concertgebouw/Video: YouTube

Kaartjes zijn te bestellen op: http://www.concertgebouw.nl/concerten/6e-jaarlijkse-chanoeka-concert-2020/13-12-2020

Afgelopen voorjaar stond er een nieuwe editie op de planning ter gelegenheid van Jom Haätsma’oet (de dag dat de Joodse staat werd uitgeroepen). Door de coronacrisis kon die helaas geen doorgang vinden, maar goed nieuws: het concert is opgeschoven naar 9 mei 2021!

Van vroom tot vrij

De concerten zijn een initiatief van artistiek leider Barry Mehler, pianist Tal Strauss en rabbijn Shmuel Katz. Mehler vertelt: “De concerten zijn een voorbeeld van een revival van het Jodendom in het alledaagse, Hollandse leven. Voor de oorlog was het Jodendom veel meer verweven met dat alledaagse leven. Na de oorlog is de Joodse gemeenschap meer gesegregeerd geraakt. Evenementen met een Joods karakter, waaronder muziekconcerten, waren meestal besloten. Wij wilden het Jodendom weer meer onderdeel laten zijn van het openbare leven”.

Het publiek is overwegend Joods en onderling ook al aardig divers. Mehler: “We hebben mensen met pijot (pijpenkrullen, red.) in het publiek en er zitten mensen bij die niet weten van een alef en een beet. Zij zitten samen in de zaal en genieten van het concert”.

Overigens is de band tussen Jom Haätsma’oet en het Concertgebouw niet nieuw. Ter gelegenheid van het uitroepen van de Joodse staat in 1948 organiseerde de Nederlandse Zionistenbond –2 dagen later!- een bijeenkomst in de grote zaal van het Concertgebouw (zie afbeelding hieronder).Bron: NZB

Bron: NZB

Invulling

Door de coronacrisis heeft het Eurovisiesongfestival, waarvoor Nederland dit jaar eigenlijk gastland was (in navolging van Israël) geen doorgang kunnen vinden. Omdat dit doorgeschoven is naar 2021, zal hier ook aandacht voor zijn tijdens het Jom Haätsma’oet-concert. Zo staat het beroemde Troubadour van Lenny Kuhr op het programma. Dit nummer van (de overigens Joodse) Kuhr, dat zij zelf zal gaan zingen, was het winnende lied tijdens het Eurovisiesongfestival in 1969.

Voor de Jom Haätsma’oet-editie zal nieuwkomer Yoni Rose (oppervoorzanger in Frankfurt) zijn opwachting maken. Ook kunnen de bezoekers weer een breed muzikaal spectrum verwachten. Een van de highlights in dit kader is het legendarische Jeroesjalaiem sjel zahav, gezongen door Shuly Nathan. Dit nummer dat zij in 1967 zong, werd een steunpilaar voor miljoenen Israëli’s tijdens de zesdaagse oorlog.

Ook tijdens de Jom Haätsma’oet-editie van 2021 kunnen de bezoekers weer genieten van een drankje en een bijzondere koosjere delicatesse, die inbegrepen zijn in de prijs van een kaartje.

Shuly Nathan’s live optreden in 1968 in Frankrijk /Video: YouTube (israelchanel)

De kaartverkoop voor het Jom Haätsma’oet-concert is inmiddels begonnen en te bemachtigen via de volgende link: https://www.concertgebouw.nl/en/concerts/yom-ha-atsmaut-concert-2021-eurovision-special/09-05-2021