PregnanTech uit Israël komt met siliconen ring om vroeggeboorte te voorkomen

Foto PregnanTech

De Israëlische startup PregnanTech heeft een siliconenring heeft ontwikkeld die, wanneer deze in de vagina wordt geplaatst en hoog rond de baarmoederhals wordt vastgemaakt, vroeggeboorte kan helpen voorkomen.

‘Leeuwin’, zoals PregnanTech de ring heeft genoemd, ziet er uit als een dop van een fles met een gat in het midden.

Nadat de ring op de baarmoederhals is vastgeklemd heeft het dezelfde mate van effectiviteit als de bestaande chirurgische oplossingen voor het probleem, en behoudt het zijn positie daar ondanks druk en weeën, blijft de baarmoederhals langwerpig en gesloten, waardoor cervicale verwijding wordt gestopt en vroeggeboorte wordt voorkomen.

De niet-chirurgische procedure om de ring in te brengen, duurt slechts enkele minuten en kan worden uitgevoerd in de behandelruimte van de arts of in een kliniek, aldus zegt het bedrijf in een verklaring.

Foto PregnanTech

Vroeggeboorte is het meest voorkomende en kostbare probleem in de verloskunde, en de prevalentie van vroeggeboorte is in decennia niet veranderd.

Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 15 miljoen premature baby’s geboren, wat ongeveer 5% tot 12% van alle geboorten in ontwikkelde landen vertegenwoordigt, en tot 18% van alle geboorten in andere landen. Ongeveer 1 miljoen van deze pasgeborenen overleven het niet. De baby’s die het wel overleven, lijden vaak aan handicaps die niet alleen een significant effect hebben op hun kwaliteit van leven, maar ook op het gezin.

Een cervicale steek is een behandeling die vaak wordt gebruikt om te gaan met cervicale zwakte, dat wil zeggen wanneer de baarmoederhals begint te verkorten en te vroeg opengaat tijdens een zwangerschap, wat een late miskraam of vroeggeboorte veroorzaakt. Bij de procedure wordt een sterke hechting in en rond de baarmoederhals genaaid, meestal tussen de 12 en 14 weken van de zwangerschap, en vervolgens tegen het einde van de zwangerschap verwijderd. De procedure wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie, meestal met een spinaal blok. Het wordt meestal poliklinisch gedaan door een verloskundige of gynaecoloog.

De startup voert momenteel een klinische veiligheidsstudie uit bij vrouwen die op het punt staan ​​hysterectomieën te ondergaan. Volgend jaar staat er een klinische proef gepland bij zwangere vrouwen die het risico lopen op vroeggeboorte in het King’s College Hospital in Londen, aldus de verklaring.

Dr. David Shashar richtte in 2018 PregnanTech op en deed dat in samenwerking met een team van gynaecologen en verloskundigen van het Israëlische Sheba Medical Center en ingenieurs van Trendlines Labs.

Foto PregnanTech

“Elke extra week in de baarmoeder is cruciaal voor de ontwikkeling van de foetus, en slechts één extra week kan het verschil zijn tussen een baby die gezond opgroeit en een baby die tijdens zijn leven aan verschillende problemen lijdt”, aldus Shashar, CEO van de startup. “Tussen 9% en 17% van alle zwangerschappen loopt het risico op vroeggeboorte. Dit is een grote doelmarkt. Er zijn momenteel geen succesvolle oplossingen en de gezondheidsstelsels zijn er wanhopig naar op zoek. Toonaangevende artsen in Israël en de rest van de wereld zien ons product als een doorbraak. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!