Een Soeka in Dubai

De sukkah in Dubai. Screenshot YouTube

Wie had dat ooit kunnen geloven, bij het inmiddels koosjere restaurant op de begane grond van ‘s-werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa, staat een heuse Soeka, opnieuw een teken hoe snel de normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten gaat.

Voor de meeste voorbijgangers mogelijk zonder enige betekenis, maar voor Dubai’s lang in het geheim opererende joodse gemeenschap, is de openbare aanwezigheid van een Soeka- de tijdelijke plek waar joden samenkomen om het weeklange oogstfeest van Soekot te vieren – aan de voet van de iconische Burj Khalifa een nieuwe prestatie.

Rabbi Levi Duchman, die toezicht houdt op de koosjere normen van het restaurant, vertelde maandag aan The Associated Press dat de joodse gemeenschap van Dubai, ‘meer dan ooit gehoord wordt’ na de normalisatiedeal.

Het onlangs geopende koosjere restaurant in Burj Khalifa, Armani / Kaf, biedt luxe mediterrane gerechten, een strak Aziatisch decor, een wijnkaart en uitzicht op de dansende fonteinen van Dubai. Dat doet misschien niet denken aan joodse keukens of ouderwetse delicatessen, maar er wordt toezicht gehouden door een rabbijn om te voldoen aan de talloze koosjere regels, compleet met rituele slacht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!