Hevige regen legt overblijfselen door nazi’s verwoeste Joodse begraafplaats in Roemenië bloot

De blootgelegde Joodse begraafplaats. Foto Dan Acostioaiei via JTA

Hevige regenval in het noordoosten van Roemenië heeft een ondergrondse kamer vol grafstenen blootgelegd van een Joodse begraafplaats die in 1943 werd verwoest, zo meldt JTA.

De grot werd vorige week blootgelegd in het Tatarasi-park in de stad Iasi, vlakbij de plek waar bondgenoten van de nazi’s duizenden grafstenen hadden geroofd van de oude Joodse begraafplaats in Ciurchi Street.

De stortbui zorgde ervoor dat het plafond van de grot instortte, waardoor fragmenten van tientallen sierlijke grafstenen werden blootgelegd. De oudste gedocumenteerde graven op de begraafplaats dateren uit 1467, schreef historicus Adrian Cioflancc zondag op Facebook.

De begraafplaats met meer dan 20.000 graven, werd op bevel van Ion Antonescu, de premier van Roemenië in oorlogstijd, met de grond gelijk gemaakt. De joden van Boekarest mochten duizenden lichamen naar een andere begraafplaats verplaatsen, maar duizenden andere graven werden ontheiligd. De verwijderde grafstenen werden gebruikt als constructiemateriaal in opdracht van de burgemeester van Iasi, Constantin Ifrim.

In 1941 vond in Iasi een van de meest beruchte pogroms van de Holocaust plaats, waarbij ongeveer 15.000 Joden zijn vermoord.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)