Huizenverkoop in Israël ingestort door coronavirus pandemie

Ter illustratie. Foto Shikun & Binui Real Estate

De economische impact van de aanhoudende uitbraak van het coronavirus heeft nu ook de huizenmarkt bereikt. De verkoop van woningen heeft het laagste niveau in bijna 20 jaar bereikt, aldus een rapport van het Israëlische ministerie van Financiën.

In het tweede kwartaal van het jaar werden 16.800 appartementen in Israël gekocht, een daling van 27 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.

Dit aantal verkopen is niet zo laag geweest sinds 2003, toen het geweld van de ‘Tweede Intifada’ de economie decimeerde.

Vergeleken met het eerste kwartaal van het jaar, toen invloed van de virusuitbraak nog niet voelbaar was, daalde de omzet met 25%.

De neergang was het sterkst voelbaar in het centrum van het land, waarbij Tel Aviv een daling van 33,6% in het aantal verkopen zag en het laagste niveau bereikte sinds de start van het bijhouden van de huizenverkopen in het begin van de jaren 2000.

Tijdens de Tweede Intifada daalden de aankopen in Tel Aviv met 14%.

De high-end locaties hebben veel meer geleden dan de afgelegen gebieden, zo bleek uit cijfers. Zo zag de zuidelijke stad Beersheba zelfs een lichte stijging met 2,7% van de aankopen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Woningen gekocht door jonge stellen en starters vielen ook terug, met slechts 7.300 appartementen gekocht in het tweede kwartaal.

Door de overheid gesubsidieerde aankopen bevinden zich ook op het laagste niveau sinds 2011, daar werden slechts 19.500 appartementen verkocht. Ambtenaren van het ministerie van Financiën oordeelden dat een loterijprogramma voor gesubsidieerde huisvesting het cijfer niet nog slechter had gemaakt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)