Israël bij de vier landen die corruptie in internationaal bedrijfsleven actief bestrijden

Screenshot YouTube

Voor het tweede opeenvolgende jaar behoort Israël bij de vier landen in de hoogste categorie voor handhaving van wetten tegen omkoping door buitenlandse functionarissen van multinationals. Dit blijkt uit het nieuwe overzicht van Transparency International dat wereldwijd corruptie bestrijdt.

Nederland behoort tot de 15 landen die slechts beperkt handhaven. Uit de jaarrekening van Transparency International blijkt dat Nederland ook een van de grootste financierders is van de organisatie.

Uit het onderzoek in 47 landen, blijkt dat Israël – samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland – het meest actief zijn in het bestrijden van internationale corruptie.

Transparency International is actief in meer dan 100 landen. De Israëlische tak wordt geleid door ex-rechter Nili Arad, voormalig voorzitter van het National Labour Court. Samen met de Afdeling Advies en Wetgeving van het Ministerie van Justitie, presenteerde de samenstellers van de ranglijsten de stappen die Israël heeft genomen om omkoping van buitenlandse ambtenaren te bestrijden.

Het rapport van Transparency International erkent de inspanningen die Israël heeft geleverd om wetten af ​​te dwingen die bedoeld zijn om corruptie uit internationale deals te elimineren. 

Tussen 2016 en 2019 werden in Israël tien onderzoeken geopend op dit gebied. Gedurende deze periode werd één strafrechtelijke aanklacht ingediend en werden drie zaken beëindigd met het opleggen van sancties.

De precedentbepalende strafrechtelijke aanklacht werd in december 2016 ingediend tegen IT-bedrijf NIP Global Ltd. De zaak betrof steekpenningen van meer dan $ 500.000 die werden betaald om een ​​deal in Lesotho te promoten. Het was de eerste strafzaak die werd vervolgd op grond van een in 2008 aangenomen amendement op de Israëlische strafwet, waarbij omkoping van een buitenlandse ambtenaar in Israël strafbaar werd gesteld. In een gerechtelijk akkoord gaf het bedrijf de overtreding toe en betaalde een boete van 4,5 miljoen Shekel (€ 1.15 miljoen).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)