Volgens peilingen wil Israël van Netanyahu af

Premier Netanyahu. Screenshot Channel 13

Verschillende peilingen laten zien dat de Israëlische bevolking geen vertrouwen meer heeft in de wijze waarop de regering onder leiding van premier Netanyahu de coronavirus-uitbraak in het land bestrijdt. Een meerderheid is ervan overtuigd dat een derde lockdown half december onvermijdelijk is en wil van Netanyahu af.

Uit verschillende peilingen die gisteren in Israël zijn gehouden komt het beeld naar voren dat een ruime meerderheid van de bevolking vind dat de wijze waarop premier Netanyahu de coronavirus pandemie behandelt, alles te doen heeft met politieke overwegingen in plaats van het opvolgen van het advies van de medische professionals.

Netanyahu is afhankelijk van de drie ultraorthodoxe partijen in zijn regeringscoalitie en kan dan ook niet anders dan toegeven aan hun eisen, tot woede van het Israëlische publiek.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de reactie naar aanleiding van het openen van ultraorthodoxe scholen in de gebieden waar sprake is van een groot aantal besmettingen, terwijl de scholen in de rest van het land gesloten blijven.

Het recente verleden heeft bewezen dat juist hierdoor het coronavirus niet is te verslaan en dat de enige remedie het sluiten van deze scholen is en een algehele lockdown van deze ultraorthodoxe gebieden nodig is.

Nu blijven deze scholen, met ca. 60.000 leerlingen, open, en geldt er een soort van lockdown voor deze gebieden van slechts vier dagen in plaats van de door de experts aanbevolen 14 dagen.

Uit een peiling van Channel 12 blijkt dat 63% van de bevolking vindt dat politieke overwegingen het coronavirus beleid bepalen en slechts 26% zegt dat de pandemie op een professionele manier benaderd wordt.

Een ruime meerderheid van 59% zegt dan ook dat het land op weg is naar een derde lockdown door dit beleid, tegen 21% die denkt dat het zover niet zal komen.

Ook op financieel gebied is er geen vertrouwen meer in Netanyahu. Volgens 63% presteert Netanyahu slecht, terwijl 31% tevreden over zijn financieel beleid is. Hierbij speelt mee dat bijna 1 miljoen Israëliërs op dit moment werkloos zijn en in steeds grotere financiële problemen terecht komt.

Dat het vertrouwen in premier Netanyahu volledig weg is blijkt ook uit een andere peiling die door Channel 13 op zondag werd gehouden en die als een ‘bom’ moet zijn ingeslagen bij de Likud partij van Netanyahu.

Volgens deze peiling krijgt de Likud 27 zetels, Yamina (Bennett) 24, Yesh Atid-Telem 21 (Lapid), De Verenigde Arabische Lijst 11, Blauw en Wit 8 (Gantz), Shas 8, Yisrael Beytenu 8 (Liberman), UTJ 7, Meretz 6 zetels.

Voor het eerst laten de peilingen zien dat er een mogelijkheid bestaat om een centrum-rechtse regering te vormen zonder de Likud en de ultraorthodoxe partijen, iets waar veel Israëliërs al lang op hopen.

Yamina, Yesh Atid, Ysirael Beytenu en Blauw en Wit hebben gezamenlijk 61 van de 120 Knesset-zetels en met Meretz erbij zelfs 67 Knesset zetels.

Blauw en Wit leider en minister van Defensie, Benny Gantz waarschuwde zaterdagavond dat als het disfunctioneren in de coalitie aanhoudt en een staatsbegroting voor 2021 de komende weken uitblijft, hij zijn opties zal afwegen. Gantz ging niet in op welke opties hij bedoelde, maar gaf wel aan dat nieuwe verkiezingen, hoewel ongewenst, mogelijk zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)