Ambassadeurs van EU landen krijgen van minister Gantz de feiten te horen

Foto ministerie van Defensie / Ariel Hermoni

Minister van Defensie Benny Gantz heeft donderdag een ontmoeting gehad met de ambassadeurs van de landen van de Europese Unie, voor een briefing en een vraag- en antwoordsessie.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter, was hierbij aanwezig.

Hieronder volgen de belangrijkste opmerkingen:

Over strategische regionale verschuivingen en de relaties met de Palestijnen, zei Gantz: “Ik ben blij dat ik in staat was om effectief ons standpunt tegen eenzijdige annexatie bij de Amerikaanse regering over te brengen en dat we de spil naar een strategie voor het nastreven van regionale vrede hebben kunnen aanmoedigen. Akkoorden vertegenwoordigen een conceptuele en operationele paradigma verschuiving. Het proces mag dan geleidelijk zijn, maar het zal in de loop van de tijd evolueren en een alternatieve visie bieden op hoe we allemaal samen kunnen leven in deze regio. Dit geldt ook voor onze relatie met de Palestijnen. We moeten een nieuw concept kunnen toepassen waarbij we samen leven, maar wel apart. We moeten de weg vinden naar Palestijnse soevereiniteit die de Israëlische veiligheid niet in gevaar brengt. De enige manier om daar te komen is door een langdurige dialoog. De Palestijnen zullen geen meer ontvankelijke partner in de huidige vinden regering dan ik, en ik hoop dat ze van de gelegenheid gebruik zullen maken om vooruit te komen en afwijzing buiten beschouwing zullen laten. Dialoog is de enige weg naar een oplossing. “

Over de omstandigheden in Gaza zei Gantz: De omstandigheden in Gaza zijn onnodig slecht en ik zou graag zien dat de economische ontwikkeling en omstandigheden verbeteren. Ik zou nooit stoppen met het verlenen van humanitaire hulp, maar mijn enige zorg betreft de veiligheid; we moeten zorgen voor rust en de terugkeer van de omgekomen Israëlische soldaten en gevangenen een voorwaarde voor hulp maken, en Europa kan helpen dat te communiceren.”

Foto ministerie van Defensie / Ariel Hermoni

Over de Amerikaanse en Europese houding ten opzichte van Iran zei Gantz tegen de ambassadeur: “Ik ben er zeker van dat we allemaal het doel delen om een ​​nucleair Iran te voorkomen, ook al zijn er misschien verschillende benaderingen om dat doel te bereiken. Iran staat dicht bij de nucleaire capaciteit en dat zou een mondiaal probleem zijn, meer dan dat het een Israëlisch probleem zou zijn. Ik twijfel er niet aan dat welke Amerikaanse regering er dan ook komt, zal optreden, hetzij met nieuwe of bestaande middelen, om Iraanse nucleaire capaciteit te voorkomen. We moeten een maximum drukbeleid blijven voeren en tegelijkertijd rechtstreeks communiceren met de Iraanse bevolking. Ons oprechte verlangen naar vrede kan ons niet voor de gek houden of ons beletten de werkelijkheid onder ogen te zien. De zoektocht van Iran naar kernwapens kan mogelijk leiden tot een regionale wapenwedloop en niet elke overeenkomst zal daarom noodzakelijkerwijs het gewenste resultaat opleveren.”

Gantz deelde een kaart met munitievoorraden in Libanon op basis van Israëlische inlichtingen en zei: “Dit is een ramp die wacht. Er zijn te veel huizen in Libanon die ook dienen als wapendepots. De Libanese staat zal verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de activiteit op zijn grondgebied en u moet dit via uw regeringen aan de Libanese regering meedelen. Tegelijkertijd weet ik dat er vanuit Libanon nieuwe stemmen opkomen en dat we zelfs een dialoog zijn begonnen over de zeegrenzen. Ik denk dat we allebei kunnen leren van dat proces dat dialoog mogelijk en productief is En als de Libanese regering niet langer onder de invloed van Iran en Hezbollah zou staan, zouden we een heel andere koers kunnen inslaan naar dialoog en meer samenwerking.

Minister van Defensie Gantz met de Ambassadeur van de EU in Israël Emanuele Giaufret. Foto ministerie van Defensie / Ariel Hermoni

Tenslotte sprak Gantz over de betrekkingen tussen Israël en de EU: “Ook al verschillen we soms van mening over beleid en aanpak, er is een sterke basis van gedeelde waarden en belangen. Recente gebeurtenissen hebben de gemeenschappelijke uitdagingen aan het licht gebracht, zoals extremisme en fundamentalisme, maar ook het potentieel voor positieve verandering aan het licht gebracht, en de verschuiving naar dialoog en normalisatie, die overal ondersteund en aangemoedigd moeten worden.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!