Antilichamen van Wally de lama tegen het coronavirus

Wally the Llama, thuis op een boerderij in Massachusetts. Foto met dank aan Dina Schneidman-Duhovny

In een laboratorium in Jeruzalem werden de antilichamen van een lama geanalyseerd. Volgens de wetenschappers kunnen deze worden gerepliceerd om miljoenen coronapatiënten te helpen.

De eigenschappen van tientallen antilichamen van een lama genaamd Wally worden onderzocht door Dina Schneidman-Duhovny van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, om te bepalen welke het beste het coronavirus bij mensen zou kunnen bestrijden.

Door haar Amerikaanse collega’s zijn de beste kandidaten in vitro getest met levende coronavirus- en menselijke cellen, en lijken deze het vermogen van het virus om cellen te infecteren aanzienlijk te verminderen.

Lama-antilichamen, ook vaak nanobodies genoemd zijn veel kleiner dan menselijke antilichamen en daarom eenvoudiger en goedkoper om kunstmatig te repliceren. Onderzoekers zeggen dat ze niet intraveneus hoeven te worden ingenomen, in tegenstelling tot menselijke antilichamen, maar kunnen worden gedoseerd via een inhalator, die al wordt ontwikkeld voor klinische tests.

Volgens Schneidman-Duhovny zijn de antilichamen “zeer krachtig en hebben de nanobodies het potentieel om miljoenen patiënten te helpen. “De antilichamen hechten zich aan het virus en komen er gewoon niet uit, ze werken bijna als lijm. De antilichamen zijn ook erg specifiek en richten zich heel precies op het nieuwe coronavirus.”

Ze voegde eraan toe: “In tegenstelling tot de soorten antilichamen die momenteel beschikbaar zijn, kunnen deze heel gemakkelijk en goedkoop worden gemaakt.” Ze legde uit dat dit komt omdat ze kunnen worden geproduceerd in microben, in tegenstelling tot andere die een complexer proces vereisen.

Als onderdeel van een team, werkte Schneidman-Duhovny, een computationeel bioloog, onder leiding van de Universiteit van Pittsburgh, analyseerde ze DNA-gegevens over antilichamen die haar Amerikaanse collega’s hadden verstrekt en creëerde modellen om te beoordelen welke effectief zouden zijn tegen het coronavirus.

Antilichaambehandelingen voor het nieuwe coronavirus zijn geen nieuw idee, en dat geldt ook voor het concept om ze bij dieren te betrekken. Sinds het begin van de pandemie zijn antilichamen van herstelde patiënten toegediend, en nu zijn er cocktails van synthetische antilichamen, zoals degene op basis van menselijke en dierlijke antilichamen.

Haar onderzoek, dat net door vakgenoten is beoordeeld en gepubliceerd in het tijdschrift Science, richt zich op het potentieel van synthetisch gemaakte antilichamen, gebaseerd op die geproduceerd door Wally, de lama die op een boerderij in Massachusetts woont.

Haar team injecteerde Wally met een stukje van het coronavirus-spike-eiwit. Na ongeveer twee maanden produceerde het immuunsysteem van het dier volwassen antilichamen, die werden geëxtraheerd en gerepliceerd.

Ze werkte al aan antilichamen van lama’s samen met haar collega’s van de Universiteit van Pittsburgh toen de pandemie begon. Het duurde lang voordat ze van het nieuwe coronavirus hadden gehoord – ze keken naar het algemene potentieel voor herbestemming van de antilichamen voor mensen.

Paul Duprex, directeur van Pittsburgh’s Center for Vaccine Research, schetste het proces – en zijn optimisme – tijdens de persconferentie. “We mengden een minuscule hoeveelheid nanobodies met het levende virus van een patiënt in München, en we voegden een paar druppels van die oplossing toe aan een plaat met cellen”, zei hij.

“Uiteindelijk, na een paar dagen, hebben we gemeten hoe goed die nanobodies het virus neutraliseerden en hoeveel cellen het overleefden. Wat we vonden was echt heel opmerkelijk, slechts een minuscule fractie van die nanobodies kon genoeg deeltjes SARS-COV-2 neutraliseren om miljoenen cellen te beschermen. Dat is zoveel effectiever dan veel van de andere therapieën voor antilichamen. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)