In Babi Jar, waar meer dan 30.000 Joden door de nazi’s werden vermoord, komt nieuwe synagoge

Zwerfhonden bij het Babyn Yar-monument in Kiev, 14 maart 2016. Foto Cnaan Liphshiz

Er staat een nieuwe synagoge gepland om te worden geopend in het herdenkingspark in Babi Jar, waar de nazi’s en hun handlangers in een ravijn meer dan 30.000 joden hebben vermoord, meldt JTA.

De nieuwe synagoge zal in 2021 worden geopend, meldde het staatspersbureau Ukrinform vorige maand, voorafgaand aan de 80ste verjaardag van de moorden in september.

“Het is onze plicht om te zorgen voor mensen die Babi Jar bezoeken en hun nagedachtenis moeten eren en bidden voor de dood van hun dierbaren en al degenen die stierven in de verschrikkelijke tragedie van de Holocaust,” zei Moshe Reuven Azman, een opperrabbijn van Oekraïne, in een verklaring.

Foto Yad Vashem

Volgens het rapport is de andere orthodoxe opperrabbijn van Oekraïne, Yaakov Dov Bleich, ook akkoord met het synagogeplan. Het Babyn Yar Holocaust Memorial Centre, een organisatie die in 2016 is opgericht om een ​​Holocaust-museum in Kiev te bouwen, leidt en zamelt geld in voor het project dat naar verwachting miljoenen dollars zal kosten.

Babyn Yar heeft meerdere mislukte projecten gezien om een ​​Holocaustmuseum en monumenten te bouwen.

Op het terrein zijn de afgelopen 20 jaar met veel pracht en praal drie hoekstenen geplaatst voor Joodse herdenkingsprojecten die nooit zijn uitgekomen. Het plan om daar een museum te bouwen komt pas in 2024 uit.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)