Iraans rapport – ‘operatie waarbij Fakhrizadeh werd geliquideerd op afstand uitgevoerd’

Auto van Mohsen Fakhrizadeh, na de aanslag. Screenshot YouTube

Volgens het semi-officiële Iraanse persbureau Fars, zou de liquidatie van Mohsen Fakhrizadeh, een brigadegeneraal in de Islamitische Revolutionaire Garde, evenals een militaire topwetenschapper en academicus, op afstand zijn uitgevoerd en niet langer dan drie minuten hebben geduurd. Inmiddels hebben de VAE en Jordanië de aanslag veroordeeld en roepen op tot zelfbeheersing om escalatie te voorkomen.

Volgens het bericht reed Fakhrizadeh vrijdagochtend met zijn vrouw in een kogelvrij voertuig, vergezeld van een konvooi gepantserde auto’s.

Op een gegeven moment reed het konvooi voor Fakhrizadeh uit om de locatie waar hij naartoe ging veilig te stellen. Er was geweervuur ​​te horen, waardoor Fakhrizadeh langs de kant van de weg stopte, omdat hij dacht dat de auto defect was. Er werd vervolgens geschoten met een op afstand bestuurbaar machinegeweer gemonteerd op een Nissan die zo’n 150 meter verderop geparkeerd stond. Een van de kogels raakte Fakhrizadeh in de rug twee andere kogels raakten hem in de zij, waarbij een kogel door zijn ruggengraat ging. De lijfwacht van Fakhrizadeh werd ook geraakt door het geweervuur., aldus het rapport, en voegde eraan toe dat de Nissan enkele minuten later ontplofte.

“Het hele incident duurde drie minuten, omdat er geen huurmoordenaar ter plaatse was en omdat de schoten alleen met automatische wapens werden afgevuurd”, aldus het rapport. De eigenaar van het voertuig waarop het machinegeweer was gemonteerd, woonde niet langer in Iran, volgens Fars.

Iraanse nieuwssites, waaronder Press tv, maandag dat de vermeende architect van het Iraanse kernwapenprogramma op vrijdag werd gedood, met behulp van een door Israël vervaardigd wapen dat per satelliet werd aangestuurd. “Het droeg het logo en de specificaties van de Israëlische militaire industrie,” zonder dat hiervoor enig bewijs werd getoond.

Foto’s en video die online worden gedeeld, tonen een sedan met kogelgaten in de voor- en achterruit, bloed op het asfalt en puin verspreid over een stuk van de weg.

De New York Times publiceerde een verslag van het incident dat afwijkt van het Fars-rapport, hoewel het Iraanse media citeert.

Volgens de Times werd de bij een rotonde geparkeerde, verlaten Nissan, tot ontploffing gebracht waarbij een hoogspanningsleiding naar beneden viel.

Een ploeg van 12 schutters kwam toen ter plaatse, sommigen op motorfietsen en andere uit auto’s die in de buurt geparkeerd stonden en openden het vuur, volgens een verslag van Javad Mogouyi, een filmmaker die werkt voor het Islamic Revolutionary Guards Corps. Minstens drie schoten raakten Fakhrizadeh, zei Mogouyi, eraan toevoegend dat alle 12 huurmoordenaars ongedeerd het toneel ontvluchtten.  

De liquidatie van Fakhrizadeh is veroordeeld door de Verenigde Naties en de EU, sommige Amerikaanse democraten spraken zich ook uit tegen de aanslag en zeggen dat het een poging lijkt te zijn om om te voorkomen dat Biden om zich weer aan te sluit bij de nucleaire overeenkomst van 2015. Israël, samen met verschillende soennitische Arabische staten uit de regio, is fel tegen dit verdrag.

De Israëlische regering maakt zich ondertussen zorgen over de veiligheid van Israëliërs die de Emiraten bezoeken. Dubai en Abu Dhabi zijn makkelijk vanuit Iran te bereiken meldde Channel 12 zondagavond, veiligheidsfunctionarissen uit Israël en de Emiraten zijn begonnen om samen te werken om de veiligheid van Israëlische toeristen in de VAE te garanderen.

Volgens het televisierapport van zondag verwacht Israël ook dat Iran zijn cyberaanvallen op de water- en elektriciteitsvoorzieningen van Israël zou kunnen opvoeren. Pogingen van Iran om in te breken in de belangrijkste infrastructuur van Israël zijn de afgelopen maanden toegenomen, tot dusver zonder succes, aldus de nieuwszender.

Volgens berichten van zaterdag heeft Israël ook de waakzaamheid verhoogd in zijn ambassades over de wereld in de nasleep van de liquidatie. Joodse gemeenschappen over de hele wereld nemen ook voorzorgsmaatregelen, meldde Channel 12.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)