Op geld en glas kan het coronavirus tot 28 dagen overleven, bewijst nieuwe studie

Coronavirus
Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt kan tot 28 dagen overleven op bankbiljetten, glas en roestvrij staal. Veel langer dan het griepvirus, zeggen Australische onderzoekers, waarbij ze de noodzaak benadrukten van het blijven schoonmaken en handen wassen om het virus te bestrijden.

Onderzoekers van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië, CSIRO, ontdekten dat het SARS-COV-2-virus bij 20 graden Celsius 28 dagen besmettelijk bleef op gladde oppervlakken zoals plastic bankbiljetten en glas op schermen van mobiele telefoons. De studie is gepubliceerd in Virology Journal.

Ter vergelijking: het influenza A-virus heeft 17 dagen op oppervlakken geleefd.
CSIRO’s onderzoek omvatte het drogen van het virus in een kunstmatig slijm op een reeks oppervlakken in concentraties die vergelijkbaar zijn met monsters van COVID-19-patiënten en vervolgens het virus na een maand extraheren.

Experimenten uitgevoerd in gecontroleerde laboratoriumomgevingen bij 20, 30 en 40 graden Celsius, lieten zien dat de overlevingstijd afnam naarmate de temperatuur toenam.

“Door vast te stellen hoe lang het virus echt levensvatbaar blijft op oppervlakken, kunnen we de verspreiding ervan nauwkeuriger voorspellen en beperken, en kunnen we onze mensen beter beschermen”, zei CSIRO Chief Executive Larry Marshall in een verklaring.
Eiwitten en vetten in lichaamsvloeistoffen kunnen ook de overlevingstijd van virussen sterk verlengen.

“Het onderzoek kan ook helpen om de schijnbare persistentie en verspreiding van SARS-CoV-2 in koele omgevingen met een hoge lipiden- of eiwitverontreiniging te verklaren, zoals vleesverwerkingsfaciliteiten, en hoe we dat risico beter kunnen aanpakken”, aldus Trevor Drew, directeur van het Australian Centre for Disease Preparedness van de CSIRO.

Australië heeft het veel beter gedaan dan de meeste andere rijke landen in de strijd tegen COVID-19, met in totaal ongeveer 27.000 besmettingen en 898 doden op een bevolking van 25 miljoen.

Het epicentrum van de tweede besmettingsgolf van het land, de staat Victoria, meldde 15 nieuwe gevallen, ver uit de buurt van een doelwit van minder dan vijf dat de regering heeft vastgesteld voor het versoepelen van een harde opsluiting in de hoofdstad Melbourne.

New South Wales, de meest dichtbevolkte staat, meldde zes nieuwe gevallen, van wie er vijf waren teruggekeerde reizigers in quarantaine.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!