Pot van aardewerk met vier 1000 jaar oude gouden munten opgegraven in Jeruzalem

1000 jaar oude aardewerk pot met de 4 gouden munten. Foto door Dafna Gazit / IAA

Een kleine aardewerken pot met vier puur gouden munten die dateren van meer dan duizend jaar geleden, de vroeg islamitische periode, werd opgegraven tijdens archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority (IAA), als onderdeel van het plan van de Jewish Quarter Development Corporation om een ​​lift te bouwen en de Western Wall Plaza toegankelijk te maken voor bezoekers die uit de wijk komen.

David Gellman wijst naar de locatie van het vinden van het tegenovergestelde. Foto door July Schwartz / IAA

De kan waarin de munten werden gevonden is vorige maand gevonden door de inspecteur van de Israel Antiquities Authority Yevgenia Kapil tijdens het graven op de site. Enkele weken later, terwijl opgravingsdirecteur David Gellman de vondsten aan het onderzoeken was, ledigde hij de inhoud van de kan.

“Tot mijn grote verbazing”, zegt Gellman, “vielen er samen met de aarde vier glanzende gouden munten in mijn hand. Dit is de eerste keer in mijn carrière als archeoloog dat ik goud heb ontdekt, en het is enorm spannend.”

Gouden munten van 1000 jaar oud. Foto door Dafna Gazit Rash / IAA

Volgens de munt expert van de Israel Antiquities Authority, Dr. Robert Cole, “zijn de munten uitstekend bewaard gebleven en waren ze onmiddellijk herkenbaar, zelfs zonder ze schoon te maken. De munten dateren uit een relatief korte periode, van eind 940 tot 970 CE.”

Dit was een tijd van radicale politieke verandering, toen de controle over het land Israël overging van het soennitische Abbasidische kalifaat, waarvan de hoofdstad Bagdad in Irak was, in de handen van zijn sjiitische rivalen, de Fatimiden-dynastie van Noord-Afrika, die in die jaren Egypte, Syrië en het land Israël veroverde.

Het profiel van de munten in de pot is een bijna perfecte weerspiegeling van de historische gebeurtenissen. Twee gouden dinars werden geslagen in Ramla tijdens het bewind van kalief al-Muti ‘(946-974 CE) en zijn regionale gouverneur, Abu’ Ali al-Qasim ibn al-Ihshid Unujur (946-961 CE). De andere twee gouden munten werden in Caïro geslagen door de Fatimiden-heersers al-Mu’izz (953-975 CE) en zijn opvolger, al-‘Aziz (975-996 CE). “

Aardewerk pot met de vier gouden munten. Foto door Dafna Gazit / IAA

Volgens dr. Cole “is dit de eerste keer in vijftig jaar dat een goudvoorraad uit de Fatimid-periode is ontdekt in de Oude Stad van Jeruzalem. Bij de grootschalige opgravingen onder leiding van prof. Benjamin Mazar na de Zesdaagse Oorlog, niet ver van de huidige ontdekking, werden toen ten zuiden van de Tempelberg vijf munten- en juwelen voorraden uit deze periode blootgelegd. “

Dr. Cole onderzoekt een van de munten. Foto Dafna Gazit / IAA

“Vier dinars waren een aanzienlijke som geld voor het grootste deel van de bevolking, die in die tijd onder moeilijke omstandigheden leefde”, voegde Dr. Cole toe. “Het was gelijk aan het maandsalaris van een lage ambtenaar, of vier maandsalaris voor een gewone arbeider. Vergeleken met die mensen verdiende het kleine handjevol rijke ambtenaren en kooplieden in de stad enorme salarissen en vergaarde enorme rijkdom. “Een hoge ambtenaar van de schatkist zou 7000 gouden dinar per maand kunnen verdienen, en ook extra inkomsten ontvangen van zijn landgoederen oplopend tot honderdduizenden gouden dinars per jaar.”

Herzl Ben Ari, directeur van de Jewish Quarter Development Corporation, die toevallig de opgravingslocatie bezocht toen de munten werden blootgesteld, zei: “Hoewel we af en toe archeologische ontdekkingen gewend zijn, is het altijd heel spannend om het unieke en turbulent verleden. Zodra het lift project is voltooid, willen we het publiek in staat stellen de grote aantallen archeologische vondsten te bekijken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!