Israëlische moeder en zoon komen met orale insuline en zijn daarmee de eerste ter wereld

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlisch bedrijf Oramed Pharmaceuticals, met aan het hoofd Miriam Kidron en haar zoon Nadav Kidron, is begonnen met het testen van de laatste fase van zijn orale insuline en zal als alles goed gaat de eerste zijn die een dergelijk product op de internationale markt brengt.

Na 14 jaar ontwikkeling, is het bedrijf begonnen met fase drie-proeven onder toezicht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in Californië. Als alles goed gaat, verwacht Oramed Pharmaceuticals dat patiënten met type 2 diabetici hun pillen binnen iets meer dan drie jaar beginnen in te nemen, en na verdere testen gevolgd door type 1 diabetici.

“Dit heeft het potentieel om de levens van honderden miljoenen diabetici wereldwijd te verbeteren”, vertelde Oramed CEO Nadav Kidron aan The Times of Israel. “En door de behandeling te verbeteren, kan het complicaties verminderen en op zijn beurt de kosten van de behandeling van diabetici verlagen.”

Hij zei dat de doseertechnologie die wordt gebruikt voor insuline een “zeer significant” potentieel heeft voor het creëren van orale versies van andere medische injecties.

Het Indiaas bedrijf, Biocon, werkt ook aan orale insuline, maar in tegenstelling tot Oramed is het geen geavanceerde proeven gestart met de FDA, die wordt gezien als de belangrijkste weg naar de internationale markt.

Kidron zei dat zijn product insuline transporteert naar waar het lichaam er het beste gebruik van kan maken, namelijk de lever, in plaats van de bloedbaan, waar het momenteel wordt afgegeven.

“Een voordeel van orale insuline is dat we de angst voor de naald overwinnen, maar wat nog belangrijker is, de insuline wordt rechtstreeks aan de lever afgegeven.

“Door het naar de lever te brengen, stoppen we de overmatige productie van glucose op de plaats waar de productie daadwerkelijk plaatsvindt. Meestal gaan injecties in de bloedbaan en gaan daar met glucose om in plaats van de productie in de lever, de bron, te stoppen. “

Pillen zullen een belangrijke bron van insuline worden, voorspelde hij, maar ze zullen de injecties niet helemaal vervangen, omdat diabetici van het type 1 nog steeds een deel van hun doses moeten injecteren.

Hij zei dat het niet alleen insuline afhankelijke diabetici helpt, maar ook artsen, die aarzelen om met injecties te starten, om af en toe insuline voor te schrijven via pillen.

De directe levering minimaliseert bijwerkingen, met name gewichtstoename, wat de vloek is van het leven van veel diabetici, zei Kidron.

“Tot dusverre hebben we in de tot dusver uitgevoerde proeven nog geen gewichtstoename gezien die gepaard gaat met ingespoten insuline”, merkte hij op.

In fase 2b-onderzoeken vertoonde de orale insuline een statistisch significante verlaging van de hemoglobine A1c-spiegels, een belangrijke marker van diabetes, zonder ernstige bijwerkingen of gewichtstoename.

Miriam Kidron, Chief Scientific Officer van Oramed en haar zoon Nadav Kidron CEO van Oramed Pharmaceuticals. Foto Oramed

De eerste technologie werd ontwikkeld in het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem – door Kidron’s moeder, biochemicus Miriam Kidron, tegenwoordig de belangrijkste wetenschappelijke directeur van Oramed. De Israëlische biochemicus Avram Hershko is een van de wetenschappelijke adviseurs van het bedrijf.

Het grote obstakel voor orale insuline was dat de darmen het zouden beschadigen voordat het de lever bereikt. De technologie van Oramed lost dit op met een speciaal omhulde pil die heel blijft en de insuline afgeeft wanneer deze in de lever terechtkomt.

“Het feit dat we de pil naar de lever kunnen krijgen, en dat is precies waar de insuline nodig is, is een grote prestatie”, zei Kidron. “Al bijna 100 jaar zoekt de wereld naar manieren om insuline oraal toe te dienen. Deze technologie zou een echte game-changer kunnen zijn in de manier waarop we diabetes behandelen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)