Israëlische onderzoekers onthullen zilververvalsing in de ijzertijd

Zilverstukken uit Tel Megiddo. Foto Clara Amit / IAA

Vervalsing in de oudheid is het onderwerp van een nieuwe gezamenlijke studie van de Universiteit van Haifa en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem die zal worden gepubliceerd in de komende uitgave van het Journal of Archaeological Science. 

De studie vond bewijs van een ernstig tekort aan zilver in de Levant tijdens de eerste ijzertijd (tussen 1200-950 voor de gewone jaartelling.), de periode waarin de stammen van Israël zich in Kanaän vestigden. Dit leidde tot het maken van zilver met een hoog percentage van koper.

Vanwege het kleine percentage zilver in de zilverstukken, werden die vermengd met andere stoffen zoals arseen, waardoor ze er zilverkleurig uitzagen, wat de hypothese versterkt dat het in ieder geval gedurende een deel van de periode een opzettelijke vervalsing was,” zeiden de onderzoekers.

De huidige studie maakt deel uit van het doctoraatsproefschrift van Tzilla Eshel van de Universiteit van Haifa onder supervisie van Prof. Ayelet Gilboa van de Universiteit van Haifa, Prof. Yigal Erel en Dr. Naama Yahalom-Mack van de Hebreeuwse Universiteit.

Het onderzoekt gegevens van locaties in Beit She’an, Megiddo en Ashkelon die dateren uit de periode tussen 1200-950 voor de gewone jaartelling en stelt dat het zilvertekort en de instabiliteit een van de redenen kunnen zijn voor de migratie van de stammen van Israël vanuit het Haran-gebied naar Kanaän.

Let op de groenachtige tint die getuigt van een hoog koperaandeel in de legering. Foto Yael Yelovitz, Israel Antiquities Authority

Volgens de onderzoekers waren er op dat moment nog geen munten geslagen en werd er gehandeld met zilverstukken die niet uniform waren, dus de hoeveelheid zilver van elk stuk was belangrijk.

Als onderdeel van Eshels doctoraal proefschrift en andere eerdere studies is vastgesteld dat zilveren oorbellen uit het gebied uit vroegere periodes (vanaf 1900 voor de gewone jaartelling) bijna 100% zilver waren, evenals zilveren oorbellen uit latere periodes.

Toen de onderzoekers echter de chemische samenstelling van deze caches uit de ijzertijd onderzochten, ontdekten ze dat ze waren gemaakt van een legering die voornamelijk uit koper bestond, met een kopergehalte van wel 80% in bepaalde stukken.

De onderzoekers ontdekten ook dat aan deze legeringen ook stoffen zoals arseen werden toegevoegd om de baar een zilveren kleur te geven. Hoewel de onderzoekers zeiden dat er geen sluitend bewijs was dat dit een vervalsing was, zijn ze van mening dat er een opzettelijke poging is gedaan om de zilverkleur van deze metalen stukken te simuleren.

“Naast het feit dat er een opzettelijke poging was om het metaalzilver te schilderen, ontdekten we dat in de oude caches het percentage koper hoger was en de hoeveelheden arseen erg vergelijkbaar waren van stuk tot stuk”, schreven ze.
In het licht van de historische kennis van de situatie in het gebied en deze nieuwe bevindingen, schatten de onderzoekers dat de periode 1200-950 voor de gewone jaartelling in de zuidelijke Levant een tijd was waarin bewoners van het gebied geen echt zilvermetaal konden verkrijgen. Maar omdat ze zilver nodig hadden voor de handel, maakten ze deze nagemaakte stukken.

De onderzoekers probeerden zelfs te testen of ze de bron van het zilver in deze blokken konden identificeren, om te peilen hoe klein de hoeveelheid echt zilver eigenlijk was. Een veelvoorkomend proces voor een dergelijke test is het uitvoeren van een isotopentest op lood dat in het geld zit, een procedure die het mogelijk maakt de bron en de periode waaruit het afkomstig is te achterhalen.

Een dergelijk onderzoek, uitgevoerd door andere onderzoekers van het maken van zilver uit die periode, bracht hen tot de conclusie dat de bron van het geld uit het gebied van Spanje komt.

In deze studie ontdekten de onderzoekers echter dat, omdat het zo’n “vuile” legering is, de normale isotopentest niet kon worden uitgevoerd. In plaats daarvan schatten ze dat op basis van een model dat ze hebben uitgevoerd, het koper in de legering uit dezelfde periode afkomstig is uit mijnen in het Timna-gebied.

“Het is waarschijnlijk dat ze geld hebben gebruikt dat al in het gebied was uit eerdere periodes, waaraan ze het koper uit het Timna-gebied hebben toegevoegd”, zeiden ze.

Eshel concludeerde: ‘In het boek Ezechiël in hoofdstuk 22 profeteert de profeet dat hij toornig is op God over de kinderen van Israël en zegt:’ Mensenzoon, het volk van Israël is voor mij vuil geworden; ze zijn allemaal het koper, tin, ijzer en lood dat in een oven is achtergebleven.’

De zin zelf is natuurlijk een metafoor voor de relatie tussen God en de kinderen van Israël, maar in de praktijk is het heel goed mogelijk dat het een werkelijkheid beschrijft die toen bekend was: een zilverstaaf werd gemengd met verschillende metalen zoals tin, ijzer en erts,’ besloot Eshel.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!