Olielamp uit het Hasmonean-tijdperk ontdekt in Oude Stad Jeruzalem (video)

Olielamp uit het einde van de Tweede Tempelperiode.  Foto : Koby Harati via City of David

Een 2000 jaar oude olielamp, gedateerd uit het Hasmonese tijdperk en in zijn geheel bewaard gebleven, werd tijdens de archeologische opgraving van de pelgrimsroute ontdekt in de City of David. De bedevaartsweg is de monumentale doorgaande weg waarop pelgrims uit de Tweede Tempelperiode naar de Tempelberg liepen.

De olielamp, gemaakt van klei, werd ontdekt door archeologen van de Israel Antiquities Authority die de opgraving uitvoeren, en is versierd met geometrische patronen, waaronder die van een tak en bladeren op de tuit van de lamp.

Dit soort lamp is typerend voor de eerste eeuw voor Christus – de laatste jaren van de Hasmonese heerschappij aan het einde van de Tweede Tempelperiode.

‘Ik herinner me dat ik naast de tafel van de archeoloog zat en een van de werkers naar me toe kwam met iets in zijn handen verborgen en tegen me zei: ‘Raad eens wat ik heb gevonden!’ En toen opende hij zijn handen en liet me een complete lamp zien. Ik was echt opgewonden ”, vertelt archeoloog Rikki Zalut Har-Tuv , velddirecteur van City of David.

Volgens de opgravingsdirecteur van de Israel Antiquities Authority, archeoloog Ari Levy, “hadden deze lampen een verscheidenheid aan toepassingen – van eenvoudig dagelijks gebruik voor het verlichten van gebouwen en straatverlichting tot gebruik bij religieuze rituelen zoals Shabbat- en Hanukkah-lampen.”

“Bij verder onderzoek zullen we de inhoud van de lamp legen en onderzoeken met wat voor soort olie de lamp is aangestoken,” voegde hij eraan toe.

Zalut Har-Tuv zei verder : “we zijn gewend om alleen aardewerkscherven en delen van lampen te vinden, maar om een ​​complete lamp te vinden, dat is niet iets dat elke dag gebeurt, en het is echt een opwindende gebeurtenis.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!