‘De 615de Mitswe’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Maandag is het vaccin beschikbaar. We snakken ernaar weer een normaal leven te kunnen leiden maar zonder vaccin is dat niet mogelijk. Eindelijk! De medewerkers beginnen meteen met vaccineren. Omdat er nog onvoldoende vaccins beschikbaar zijn heeft men besloten bepaalde groepen voorrang te verlenen. Men heeft de mensen waarom het gaat al laten weten wanneer, waar en hoe laat ze ingeënt worden. Nederland is tenslotte een zeer geavanceerd land. Alles is hier goed georganiseerd.

Toch?

Neen. Want wij hebben Hugo de Onbekwame. En Hugo de Onbekwame, ook wel Hugo de Onwijze, ook wel Hugo de Ongeschikte genoemd, kon in de 10 maanden dat het virus ons nu teistert, geen tijd vinden om een en ander adequaat te organiseren. En nu is het vaccin er dan, de dag dat je wist dat die zou komen. Iedereen wist het, ook Hugo de Bruine. In ons omringende landen wisten ze het ook. Daar dachten regeringen alvast na over een goed inentingsprogramma. Wie zou gaan inenten, waar dat zou gaan gebeuren en wie er het eerst voor vaccinatie in aanmerking kwam. Dus wordt er daar maandag meteen met vaccineren begonnen.

Niet in Nederland. Bij ons begint men pas op 9 januari. Er moet nog van alles geregeld worden, het IT-programma is nog niet op orde, de geneeskundigen zijn nog niet goed voorbereid en we weten zelfs nog niet wie ons gaat vaccineren. De GGD, een geneeskundige bij onze huisarts of de medische dienst van het leger? We weten het niet. Misschien weet Hugo de Bloemschoen het wel, maar ons vertelt hij niks. Maar heus het komt op tijd hoor. Op TV hoor ik hem net letterlijk zeggen: “Wat maken die paar weken nou uit? Het gaat om het uiteindelijke resultaat!”

Nou Hugo de Onnozele, het maakt heel veel uit.

Ik moet nog zien of 9 januari gehaald wordt. Tot nu toe zijn hele grote korrels zout nodig bij alles wat Hugo ons voorspiegelt, er is bitter weinig uitgekomen van alles wat hij ons beloofd heeft. Eén ding weet ik zeker, zodra ik de gelegenheid krijg neem ik die prik. In dat opzicht heb ik vertrouwen in de overheid. Het vaccin is getest en deskundigen achten het veilig. Dat is voor mij genoeg. Voor anderen niet, dat weet ik wel. Zonder op hun argumenten in te gaan ben ik zo vrij het volledig met hen oneens te zijn. Dan heb ik het niet over antivax wappies, die het over een wereldwijd complot hebben. Of de schoften en ellendelingen die het lef hebben een vaccinatiebewijs te vergelijken met de ster die wij ooit gedwongen waren op te doen.

Die gekken zijn geen discussie waard. Maar ik ben het evenzeer oneens met gerespecteerde kennissen en vrienden die twijfelen. “Ja maar de bijwerkingen op de lange termijn!” zeggen ze. Hou toch op lieve mensen. De bijwerkingen van corona op korte termijn hebben echt prioriteit boven onbewezen en naar alle waarschijnlijkheid niet bestaande bijwerkingen in een verre toekomst.

Ergens in oktober schreef ik in het NIW-forum dat het downloaden en gebruikmaken en van de corona-app de 614de mitswe is. Een van de weinige mitswot waar ik wel aan houd. Je laten vaccineren zodra dat mogelijk is, is de 615de. En ook daar houd ik me zeker aan. Ik hoop van harte dat u dat ook doet. Opdat we volgend jaar een normaal leven kunnen leiden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!