Archeologen vinden in kopermijn restanten van ‘koninklijke’ kledingstukken uit de tijd van koning David

Door David gezalfde koning door Samuël, gekleed in paars (Dura Europos Synagoge, Syrië, 3e eeuw na Christus). FotoWikipedia

De speciale kleur paars die in de Bijbel wordt beschreven en werd gedragen door de koningen van Israël, waaronder David en Salomo, werd onlangs gevonden op 3000 jaar oude restanten van stoffen opgegraven in de kopermijnen van Timna in de Negev.

‘Koning Salomo maakte voor zichzelf het rijtuig; hij maakte het van hout uit Libanon. De palen maakte hij van zilver, de voet van goud. De zitting was paars bekleed, het interieur met liefde ingelegd”, luidt het derde hoofdstuk van het Hooglied.

Wolvezels geverfd met Royal Purple, ui 1000 v.Chr, Foto Dafna Gazit / IAA

Het paarse – “argaman” – werd beschouwd als een statussymbool van de elites in oude samenlevingen in het zuiden van Levant.

De studie werd uitgevoerd door Dr. Naama Sukenik van de Israel Antiquities Authority en prof. Erez Ben-Yosef van de Jacob M. Alkow afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosten Culturen aan de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met Prof. Zohar Amar, Dr. David Iluz en Dr. Alexander Varvak van de Bar-Ilan University en Dr. Orit Shamir van de Israel Antiquities Authority. De bevindingen zijn donderdag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

Wollen textielfragment versierd met draden geverfd met Royal Purple, uit 1000 vChr. Foto Dafna Gazit /IAA

“We werken al een aantal jaren aan dit project”, legde Sukenik in een persbericht uit, waarbij zei dat “deze studie om verschillende redenen erg belangrijk is. Allereerst zijn overblijfselen met deze kleur die zo vaak in de bijbel wordt beschreven erg zeldzaam. Bovendien is dit de eerste keer dat we er enkele hebben ontdekt die dateren uit de ijzertijd.”

Graven door het afval. Foto: Erez Ben-Yosef /IAA

“De ontdekking vertelt ons ook meer over de mensen die in Timna woonden en biedt ons het bewijs dat er mensen uit de hogere klasse woonden,” voegde ze eraan toe.

“Paars was de kleur die door de elites werd gedragen. Hoewel we niet kunnen zeggen aan wie de fragmenten van stoffen die we vonden toebehoorden, is één ding zeker: als we de kleerkasten van koning David of koning Salomo hadden kunnen openen, zouden we kleding hebben gevonden die in deze kleur was geverfd,” aldus Sukenik.

Vanwege de organische aard van het ontdekte artefact, waren de onderzoekers in staat de radiokoolstofdatering uit te voeren, wat bevestigde dat de artefacten dateerden van ongeveer 1000 voor de gewone jaartelling, uit de periode waarin koning David en koning Salomo leefden.

De kleur, een heldere paarse tint, werd gewonnen uit weekdieren die uit de Middellandse Zee werden gevist, wat een zeer kostbaar proces was. In het verleden hebben archeologen productiesporen ontdekt, zoals lege schelpen en potscherven.

Een soortgelijk proces werd ook gebruikt om een ​​andere kleur te verkrijgen die vaak in de Bijbel wordt genoemd, namelijk azuurblauw (“tehelet”). De twee kleuren zijn vervaardigd door de grondstoffen bloot te stellen aan verschillende tinten licht.

Bij het uitvoeren van de nieuwe studie werkten onderzoekers aan het opnieuw creëren van de procedure om de kleur te verkrijgen. Daarbij werden weekdieren gekraakt om de grondstof uit de kleurstofklieren te verwijderen, een proces dat vaak honderden pogingen in beslag nam.

Weekdieren. Foto Shahar Cohen /IAA

“Het praktische werk bracht ons duizenden jaren terug en het heeft ons in staat gesteld om obscure historische bronnen die verband houden met de kostbare kleuren azuurblauw en paars beter te begrijpen”, verklaarde Amar, die de leiding had over dit specifieke deel van het project, in een persverklaring.

Het team van Ben-Yosef doet sinds 2013 opgravingen bij de Timna kopermijnen.

“In de afgelopen jaren hebben we een nieuwe site in Timna opgegraven die bekend staat als “Slaves’ Hill”, zei de archeoloog. “De naam is misleidend, want de arbeiders waren verre van slaven, maar zeer bekwame metaalbewerkers. Timna was een productiecentrum voor koper, het equivalent van hedendaagse olie uit de ijzertijd.

Slaves Hill . Foto Erez Ben Yosef / IAA

“Slaves ‘Hill is de grootste kopersmelterij in de vallei en staat vol met stapels industrieel afval, zoals slak uit de smeltovens. Een van deze stapels leverde drie stukjes gekleurde stof op. De kleur trok meteen onze aandacht, maar we vonden het moeilijk te geloven dat we echt paars uit zo’n oude periode hadden gevonden,” voegde hij eraan toe.

De professor gelooft dat Timna deel uitmaakte van het bijbelse koninkrijk Edom.

“Het Edomitische koninkrijk was een koninkrijk van nomaden in de vroege ijzertijd”, merkte hij op, eraan toevoegend dat het blootleggen van bewijs dat een nomadisch koninkrijk in de tijd van koning David een gelaagde en rijke samenleving kon vormen, belangrijke gevolgen kan hebben, ook om te begrijpen wat er was gebeurt in Jeruzalem en ter ondersteuning van het Bijbelsverhaal.

“We weten dat de stammen van Israël oorspronkelijk nomadisch waren en dat het proces van vestiging geleidelijk en langdurig was. Archeologen zijn op zoek naar het paleis van koning David. Maar David heeft zijn rijkdom misschien niet uitgedrukt in prachtige gebouwen, maar met objecten die geschikter zijn voor een nomadisch erfgoed, zoals textiel en artefacten,” merkte hij op.

“Het is verkeerd om aan te nemen dat als er geen grote gebouwen en forten zijn gevonden, de Bijbelse beschrijvingen van de Verenigde Monarchie in Jeruzalem literaire fictie moeten zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!