Bijna 2 miljoen mensen in Israël gevaccineerd, 2e vaccinatie ronde gestart

Premier Netanyahu ontvangt zijn tweede vaccinatie. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Met het toedienen op zaterdagavond van de tweede coronavaccinatie aan premier Netanyahu en minister van Volksgezondheid Edelstein is er een begin gemaakt van het toedienen van de tweede vaccinatie aan iedereen die drie weken geleden voor het eerst was gevaccineerd. Inmiddels hebben 1.817.000 Israëliërs hun eerste vaccinatie ontvangen.

Dagelijks worden er in Israël zo een 150.000 mensen door de vier ziekenfondsen gevaccineerd in een van de ruim 400 vaccinatiecentra verdeeld over het land. Vaccineren gaat ook op vrijdagavond en de Shabbat door, om zoveel mogelijk mensen in een korte tijd het coronavaccin toe te dienen.

De rij bij het vaccinatiecentrum in Ir Yamin op zaterdag. Eigen foto.

Inmiddels heeft meer dan 70% van de bevolking boven 65 jaar een eerste vaccinatie gekregen.

Er zijn maar weinigen in het land die niet hun bewondering uitspreken voor de snelheid en de efficiency waarmee het vaccineren plaats vindt.

Afgelopen donderdag werd bekend dat premier Netanyahu een overeenkomst met Pfizer heeft gesloten waarbij in ruil voor het wekelijks zendingen van honderdduizenden vaccinaties Israël data over het vaccineren aan Pfizer geeft.

Vanwege het feit waarop de vier ziekenfondsen al tientallen jaren alle gezondheidsgegevens van hun leden digitaal opslaan, ziet Pfizer Israël als een testland over hoe mensen op het vaccin reageren, welke bijwerkingen er eventueel zijn en hoe snel het land weer terugkeert naar een normaal leven.

Ook Moderna is inmiddels begonnen jet het leveren van de miljoenen bestelde vaccins, waarvan afgelopen donderdag de eerste paar honderdduizend vaccins in Israël zijn aangekomen.

Volgens Our World in Data van de Universiteit van Oxford is Israël vanaf 7 januari 19,55 procent van de bevolking ingeënt. Inmiddels is dit tot boven de 20% gestegen.

Al het medisch personeel zal de komende dagen een tweede vaccinatie ontvangen, waarna de 65-plussers zullen volgen (ik zelf krijg mijn tweede vaccinatie zondag 17 januari om 12.12). Deze week zal ook al het onderwijzend personeel worden ingeënt, ongeacht hun leeftijd.

Inmiddels is ook een begin gemaakt met het vaccineren van iedereen jonger dan 65 jaar. De verwachting is dat tegen half maart het grootste gedeelte van de Israëlische bevolking boven 16 jaar zal zijn gevaccineerd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de ziekenfondsen laten weten dat mensen die tussen de eerste en geplande tweede vaccinatie het coronavirus hebben opgelopen geen 2e vaccinatie kunnen ontvangen.

Inmiddels blijken regeringsleiders vanuit de hele wereld contact te hebben gezocht met premier Netanyahu om informatie te krijgen over de snelheid waarop in Israël wordt gevaccineerd.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades vroeg premier Netanyahu om samen te werken zodat ook op Cyprus sneller kan worden gevaccineerd.

Onder de andere regeringsleiders die Netanyahu hebben gebeld waren de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en de Deense premier Mette Frederiksen, die het geheim van het succes wilden weten.

De grote vraag is of het Pfizer vaccin ook werkt tegen de Britse en zuid Afrikaanse mutaties. Volgens de eerste onderzoeken van Pfizer is dit het geval, echter verder onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad zo is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)