Daling ziekenhuisopnames 60-plussers in Israël na vaccinatie

Ter illustratie. Screenshot Pfizer

Iedereen kijkt naar Israël en haar snelle vaccinatie programma en iedereen wil natuurlijk weten of dat snelle vaccineren inderdaad iets uithaalt. Een van ziekenfondsen in Israël, Maccabi Healthcare Services komt nu met de eerste gegevens en die zijn positief en hoopgevend te noemen.

Tussen de vaccinatie en de tweede eerste met het Pfeifer vaccin zitten 3 weken, waarna het nog 8-12 dagen duurt voordat iemand voor 95% is beschermd tegen het coronavirus.

De daling van het aantal ziekenhuisopnames is snel na vaccinatie, suggereert Maccabi in zijn laatste gegevens en constateert dat het aantal ziekenhuisopnames vanaf dag 18, nadat mensen de eerste vaccinatie hebben gekregen, sterk begint te dalen. 

Galia Rahav, hoofd infectieziekten van het Sheba Medical Center beschreef de gegevens als “zeer belangrijk”.

Op dag 23, 2 dagen na de tweede injectie, is er een daling waargenomen van 60% in ziekenhuisopnames onder gevaccineerde mensen van 60 jaar en ouder, onthulde Maccabi na het volgen van 50.777 patiënten. Het vergeleek hun ziekenhuisopname op dat moment met hun ziekenhuisopname kort na ontvangst van het vaccin.

“Dit zijn zeer belangrijke gegevens”, vertelde Rahav, die geen verband houdt met de studie, aan The Times of Israel. “Het heeft impact omdat het bij hoge besmettingspercentages en de verspreiding van varianten moeilijk in algemene cijfers te zien is hoe vaccinatie de zaken beïnvloedt.

“Door alleen de ingeënte ouderen inzicht te geven in ziekenhuisopnames, zijn deze gegevens waardevol.”

Ze waarschuwde echter dat een deel van de daling mogelijk te wijten is aan de neiging van pas gevaccineerde mensen om zich aan de lockdown-regels te houden, waardoor het aantal infecties en ziekenhuisopnames afneemt.

De nieuwe gegevens ondersteunen ook Maccabi’s eerdere bewering van een daling van het besmettingspercentage met 60% na drie weken, en meldt dat het dezelfde daling zag met een nieuwe steekproef die alleen de 60-plussers omvatte.

De grafiek van Maccabi geeft een reëel beeld van de infectie in Israël, en laat zien dat gevaccineerde 60-plussers tot dag 13 vergelijkbare infectiepercentages hadden als de totale bevolking van 60 plussers. Dan gaat er een gat open en op dag 23 waren er 18 dagelijkse infecties onder de 50.777 in totaal, maar slechts zes onder de gevaccineerden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)