In Israël wordt gesproken over een ‘tsunami’ van nieuwe besmettingen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het is niet overdreven wat de Hebreeuwse media schrijven, er is inderdaad sprake van een ‘tsunami’ van nieuwe coronabesmettingen. Dinsdagochtend werd bekend gemaakt dat in de voorafgaande 24 uur ruim 10.000 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld.

Ruim 1.100 mensen liggen in ernstige conditie in de verschillende ziekenhuizen in Israël waarvan de corona-afdelingen inmiddels maximaal belast zijn.

Van deze patiënten in ernstige toestand is de situatie bij 349 kritiek, waarvan 277 zijn aangesloten op beademingsapparatuur.

“We waarschuwen al enkele maanden en het lijdt geen twijfel dat elk ziekenhuis moeite heeft om kwaliteitszorg te behouden”, zegt Michael Halbertal, hoofd van het Rambam Medical Center.

Gedeeltelijk is de grote toename van het aantal nieuwe besmettingen te wijten aan het rondgaan van de Britse variant van het coronavirus, waardoor veel meer mensen worden besmet.

Maar een groot gedeelte van de nieuwe besmettingen is te herleiden naar de ultraorthodox joodse gemeenschappen, waarvan de meesten zich niet storen aan de geldende lockdown regels. Scholen en yeshiva’s blijven open, honderden mensen verschijnen op bruiloften en het dragen van mondkapjes en het houden van sociale afstand is uit den boze.

Terwijl in Tel Aviv gemiddeld 5% van de bevolking positief getest wordt op het virus, is dat in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak ruim boven de 20%.

Vanwege de komende verkiezingen durft premier Netanyahu de wet niet te handhaven in deze gemeenschappen. Wel heeft hij maandagavond een van de leidende rabbijnen, rabbijn Chaim Kanievsky, ‘gesmeekt’ om scholen en yeshiva’s te sluiten. Het gesprek verliep via een van de kleinzoons van de rabbijn, die het verzoek aan zijn grootvader heeft doorgegeven. Netanyahu heeft nog geen antwoord ontvangen.

En het wordt nog erger. Channel 12-nieuws melde dat ministers een nieuw pessimistisch model hanteren waarin voorspeld wordt dat de zeer besmettelijke Britse variant tot ver in april een enorme golf van infecties zou kunnen veroorzaken, mocht Israël de lockdown tegen het einde van deze maand opheffen.

De voorgestelde verlenging van de huidige lockdown met twee weken zal dan niet voldoende blijken.

Anonieme functionarissen op Channel 12 noemden de recente opmerkingen van Netanyahu dat de pandemie grotendeels is verslagen, “voorbarig” en “onverantwoordelijk”.

De meeste nieuwe coronapatiënten zijn jonge mensen, velen tussen de 40 en 50 jaar, en tussen 20 en 40 jaar.

Maar er wordt toch gevaccineerd, zult u zeggen. Dat klopt, inmiddels hebben 2,2 miljoen Israëlis een eerste vaccinatie gekregen en een kleine 500.000 hun tweede.

Echter tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een periode van 3 weken, en na de tweede vaccinatie duurt het nog eens 8 – 12 dagen voordat men voor minstens 95% is beschermt tegen het coronavirus en voordat het effect daarvan zichtbaar zal zijn, zitten we al in februari.

Daarbij komt dat juist in de Arabische en ultraorthodoxe steden en wijken er minder animo is om zich te laten vaccineren.

Vanaf vandaag kunnen nu ook 40-plussers gevaccineerd worden, in een race om het aantal besmettingen terug te brengen.

Daarnaast doemt er een nieuw fenomeen op, namelijk dat steeds vaker zwangere vrouwen een ernstige vorm van het coronavirus krijgen.

Alleen al in de afgelopen zes dagen zijn er in verschillende ziekenhuizen negen vrouwen in ernstige conditie opgenomen waarbij in de meeste gevallen moest worden overgegaan tot een keizersnede om het leven van de ongeboren baby te redden.

Inmiddels zijn er twee vrouwen overleden na een dergelijke ingreep en liggen de baby’s in ernstige conditie in het ziekenhuis.

Statistieken van de Universiteit van Oxford, aangehaald door de nieuwssite Ynet, lieten zien dat Israël de afgelopen zeven dagen de wereldleider is geworden in nieuwe besmettingsgevallen per hoofd van de bevolking, vóór Portugal, Andorra, Tsjechië, Ierland en Libanon. 

Dat cijfer wordt echter beïnvloed door het feit dat Israël in dezelfde periode het op drie na hoogste aantal COVID-19-tests per hoofd van de bevolking ter wereld uitvoerde.

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein weigerden vragen over de snelle stijging van nieuwe coronabesmettingen te beantwoorden en vestigden slechts de aandacht op de succesvolle vaccinatiecampagne van Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)