Ruim 3 miljoen Israëliërs ingeënt

Ook al worstelt het land om een ​​derde uitbraak van het virus in te dammen en ondanks een wekenlange nationale lockdown, heeft Israël een eerste vaccinatiedosis toegediend aan meer dan 3 miljoen van zijn 9,3 miljoen inwoners, meldde het ministerie van Volksgezondheid zondag. Israël is wereldleider wat betreft vaccinaties per hoofd van de bevolking.

Volgens cijfers die door het ministerie zijn vrijgegeven, hebben 3.005.382 mensen, 32,61% van de totale bevolking van Israël, de eerste dosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin gekregen, terwijl 1.728.625 mensen de tweede dosis hebben gekregen, ofwel 18,76% van de bevolking.

Uit de gegevens bleek dat het percentage gevaccineerden het hoogst is onder de 70- tot 79-jarigen, waarbij 92% van die leeftijdsgroep de eerste dosis had gekregen en 79,9% ook de tweede.

Van de Israëliërs ouder dan 90 had 87,6% de dosis gekregen en 74,4% de tweede. In de leeftijdsgroep 80 tot 89 waren de cijfers 85% voor de eerste dosis en 72,8% voor de tweede, terwijl voor 60- tot 69-jarigen de cijfers 75% en 61,2% waren.

Uit cijfers bleek ook dat 63,6% van de 50- tot 59-jarigen de eerste dosis vaccin had gekregen, 50,1% van de 40- tot 49-jarigen, 27,9% van de 30- tot 39 jarigen en 22,1% van de 20- tot 29-jarigen.

Vaccinatie is ook al opengesteld voor leerkrachten van alle leeftijden en zwangere vrouwen, terwijl de afgelopen week ook is beginnen met vaccinatie van 35-plussers.

Bovendien bieden veel vaccinatiecentra aan het einde van elke dag injecties aan iedereen die het wil om te voorkomen dat extra vaccineenheden, die binnen een bepaalde tijd moeten worden gebruikt, verloren gaan.

De regering heeft zich ten doel gesteld om eind maart de gehele bevolking van 16 jaar en ouder te vaccineren.

Op hetzelfde moment dat de ambitieuze vaccinatie campagne doorgaat, meldde het ministerie van Volksgezondheid zondag ook dat 10% van de 26.000 coronavirus-tests die op zaterdag werden uitgevoerd positief was teruggekomen.

Er zijn nu in totaal 640.644 coronagevallen in het land geweest, waarvan 72.026 op dit moment actieve besmettingen zijn. Daarvan bevinden zich 1.814 patiënten in het ziekenhuis waarbij de situatie bij 1.162 is gedefinieerd als ernstig. In kritieke toestand bevinden zich 383 patiënten, daarvan zijn er 298 aangesloten op beademingsapparatuur.

Sinds het uitbreken van de pandemie zijn 4.745 coronaviruspatiënten overleden, waarvan 23 op zaterdag. Meer dan 25 procent van de totale corona-sterfgevallen in Israël sinds het begin van de pandemie is deze maand geregistreerd.

De meeste virus patiënten zijn in de leeftijdsgroep tot 60 jaar, waarvan een hoog percentage uit de ultraorthodoxe en Arabische gemeenschappen, waar weinig animo voor vaccineren bestaat ondanks allerlei campagnes.

Later op zondag zal de regering bijeenkomen om te beslissen dat de strikte lockdown met een week zal worden verlengd, waarbij ook Ben Gurion Airport gesloten zal blijven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!