Onderzoekers van het Technion hebben een ‘vermoeden-generator’ ontwikkeld

Het Technion-onderzoeksteam dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de vermoeden-generator. Foto woordvoerder Technion

Volgens een persbericht van het Technion in Haifa, hebben onderzoekers van het Technion een “vermoedengenerator” ontwikkeld die wiskundige vermoedens creëert met behulp van een combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) en computerautomatisering, meldt The Jerusalem Post.

Een studie over de ontwikkeling van de machine genaamd The Ramanujan Machine, werd gepubliceerd in het academische tijdschrift Nature , en werd uitgevoerd door studenten van verschillende faculteiten onder leiding van professor Ido Kaminer van de Andrew en Erna Viterbi Faculteit Elektrotechniek aan het Technion.

Het project richtte zich op wiskundige constanten, dit zijn vaste waarden die voortkomen uit verschillende wiskundige berekeningen en structuren in verschillende vakgebieden. Het belang van de wiskundige constanten geldt zowel voor velden met een sterk gebruik van wiskunde als voor velden buiten dit domein, waaronder biologie, natuurkunde en ecologie.

Zoals opgemerkt, is een van de meest bekende constante pi, de omtrek van een cirkel, die sinds de oudheid is bestudeerd. De ontwikkeling van een vermoedelijke machine probeert wiskundige conclusies te vinden voor problemen die nog moeten worden opgelost en die, wanneer ze worden bewezen, een stelling kunnen worden.

De machine is genoemd naar de Indiase wiskundige Ramanujan, die uit een arm gezin kwam, maar toch een grote invloed had op het formuleren van onbewezen wiskundige formules.

“Onze resultaten zijn indrukwekkend omdat het de computer niet kan schelen of het bewijzen van de formule gemakkelijk of moeilijk is, en de nieuwe resultaten niet op enige eerdere wiskundige kennis baseert, maar alleen op de cijfers in wiskundige constanten”, aldus professor Kaminer.

“Onze algoritmen werken voor een groot deel op dezelfde manier als Ramanujan zelf, die resultaten presenteerde zonder bewijs. Het is belangrijk om erop te wijzen dat het algoritme zelf niet in staat is om de vermoedens te bewijzen, op dit punt wordt de taak overgelaten aan worden opgelost door menselijke wiskundigen, ”voegde hij eraan toe.

De nieuwe machine is al begonnen met het leveren van nieuwe vermoedens, wat heeft geleid tot nieuwe formules voor prominente wiskundige constanten zoals pi, het getal van Euler (e), de constante van Apéry (die gerelateerd is aan de Riemann-zetafunctie) en de Catalaanse constante. 

Om de mogelijkheden van de machine onder de aandacht te brengen, hebben de onderzoekers een website gelanceerd, RamanujanMachine.com, zodat het publiek meer betrokken kan worden bij het bevorderen van wiskundig onderzoek.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)